Jan werd gered na een hartstilstand dankzij 'Make Belgium Great Again'

Het VTM-programma Make Belgium Great Again heeft een leven gered. De makers van het programma hebben enkele maanden geleden overal georganiseerd en mét succes. Jan is gered door zijn vrouw en dochter die zo'n cursus hebben gevolgd, en getuigt daarover in VTM NIEUWS. 

Het VTM-programma organiseerde gratis reanimatiecursussen na een aflevering over hartfalen. Dat je met zo’n cursus echt levens kan redden werd nog maar eens duidelijk toen Jan een hartstilstand kreeg. Zijn dochter en vrouw hadden zo’n basiscursus reanimatie gevolgd en wisten zo meteen wat ze moesten doen. Jan werd gered en is zijn gezin enorm dankbaar. Als iedereen een cursus reanimatie volgt, heeft 70 % van de mensen die een hartaanval krijgen een kans op overleven. Nu is dat slechts 8 %.

Elke dag krijgen 30 Belgen een hartaanval. Voor 28 onder hen loopt dat fataal af, vaak omdat mensen geen reanimatiecursus hebben gevolgd. Als je een hartstilstand krijgt, heb je 8 % overlevingskans. Maar als iedereen zou kunnen reanimeren, zou maar liefst 70% van de mensen  gered kunnen worden.