Jambon, Geens en Close veroordelen rellen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) veroordelen de rellen in Brussel van deze middag. Na een manifestatie tegen slavernij in Libië op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis trok een bende naar winkels op de Louizalaan om daar ravage aan te richten. In totaal werden 71 personen opgepakt.

"Een dertigtal jongeren die aanwezig waren bij de manifestatie op het Poelaertplein hebben op een gegeven moment hun gezicht bedekt en zijn dan richting Louiza getrokken om daar beschadigingen aan te brengen aan een aantal winkels", zegt Van de Keere. Onder meer de winkels van Damart en Caroline Biss en ook een voertuig van de federale politie werden beschadigd.

De aanwezige politie op de manifestatie kreeg steun van de federale politie, die het waterkanon inzette en een helikopter liet aanvliegen. Zowel ministers Jambon en Geens en burgemeester Close veroordeelde de feiten via Twitter. "Opnieuw onaanvaardbaar gedrag van relschoppers in Brussel. Crisiscentrum volgt situatie samen met politiediensten strikt op", tweette Jambon.

"Vreedzame betoging tegen geweld niet verstoren met geweld. Diensten proberen situatie onder controle te houden en arrestaties uit te voeren", stond er te lezen bij Geens.

"Onaanvaardbaar gedrag van een 30-tal personen die de betoging tegen slavernij hebben verstoord", schrijft burgemeester Close. Hij is wel tevreden over het optreden van de politie: "Onmiddellijke en krachtdadige reactie van de politie."

Derde keer rellen in korte tijd
Het is al de derde keer in korte tijd dat er rellen uitbreken in Brussel. In de nacht van 11 op 12 november trok een groep van ongeveer 300 jongeren een spoor van vernieling door de hoofdstad.

Enkele dagen later, op 15 november, waren er opnieuw rellen na de komst van de Franse social mediaster Vargass92. De jongen, die 600.000 volgers heeft op Instagram, had al zijn volgers opgeroepen om naar het Muntplein in Brussel te komen, al vroeg hij wel expliciet om de boel niet uit de hand te laten lopen.