Investeren in bitcoins: goed idee?

Bitcoins, ofwel virtuele munten, worden steeds populairder en hebben een nieuwe grens bereikt. Eén bitcoin was vanmorgen meer dan 5.000 dollar waard. Begin dit jaar was dat nog maar 1.000 dollar. De waarde van die munten schommelt heel erg, maar blijft sinds de oprichting ervan exponentieel stijgen. Is het dus een goed idee om te investeren in de virtuele munt? Of is het, zoals sommigen denken, een financiële bubbel die plots zal ontploffen?

Eén bitcoin was vanmorgen precies 5.183,97 dollar, ofwel zo’n 4.380 euro, waard. In december vorig jaar was dat nog geen 1.000 dollar. Sindsdien schommelt de waarde van de bitcoin heel sterk en vooral heel snel.

Nicolas Van Hoorde richtte het bedrijf Opus Labs op en ontwikkelde de app ‘Delta’, waarmee je de koers van bitcoins en andere cryptomunten kunt bijhouden. Hij waarschuwt inderdaad dat de waarde van bitcoins snel kan veranderen. “Sowieso is het een volatielere markt dan bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Maar de waarde blijft wel stijgen en ik denk dat dat nog verder zal gaan.”

Het aanbod ligt vast
Dat komt volgens Van Hoorde omdat er maar een beperkt aantal bitcoins zijn. “Er zijn er 21 miljoen en er zullen er nooit bijkomen. Dat aantal is door de maker vastgelegd. Bij gewone valuta kan de overheid geld bijdrukken. Naar mate er dus meer en meer mensen geïnteresseerd zijn in bitcoins, zal de waarde van bitcoins stijgen. En ik denk dat dat in de toekomst alleen maar zo zal zijn”, aldus Van Hoorde.

Paniek op de markt
Dat de bitcoin nu een nieuw record heeft bereikt komt volgens Van Hoorde door verschillende gebeurtenissen. “Vorige maand kende de munt nog een lichte vrije val van 4.000 euro naar 2.500 euro. Dat had te maken met de paniek van mensen, omdat de Chinese overheid de bitcoin verboden had.” De Chinezen versoepelden onlangs dat verbod en dus stijgt de waarde weer. Bovendien wil de belangrijke Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs haar klanten helpen om bitcoins te verhandelen.

Dagdagelijks gebruik
Aangezien het een vrij modern fenomeen is, kan je verwachten dat de bitcoin op een bepaald moment een plafond zal bereiken. Dat spreekt Van Hoorde tegen. “Het hangt allemaal af van de interesse erin en of ze gebruikt zal worden voor dagdagelijkse zaken. Je kan er al bepaalde dingen mee kopen, maar het wordt vooral gezien als een investering.”

“De mensen die in cryptovaluta geloven, kopen dus zo’n munten op, omdat ze geloven dat het de valuta van de toekomst kan worden”, zegt Van Hoorde. “Als blijkt dat dat niet zo zal zijn, dan gaat de bitcoin inderdaad in elkaar storten. Maar dat zal zeker nog jaren duren, als het al ooit zou gebeuren”, aldus Van Hoorde.

In ons land kan je al bepaalde dingen kopen met bitcoins, maar dat is eerder uitzonderlijk. “In de Verenigde Staten zijn er wel toepassingen, zoals het kopen van een auto, maar vooral in Azië is de bitcoin heel populair”, aldus nog Van Hoorde. 

Pas op!
Het is wel niet allemaal rozengeur en maneschijn in de wereld van het virtuele geld. Bitcoins omzeilen banken en overheden en zijn dus niet officieel erkend. Bovendien verdwijnen er volgens experten vaak websites die bitcoinadressen aanbieden. Het kan dus riskant zijn te investeren in zaken die de volgende dag zomaar kunnen verdwijnen.