Internationaal drugsdossier: 7 langer in cel

De raadkamer in Limburg heeft de aanhouding van zeven personen die de afgelopen dagen werden aangehouden in het kader van een internationaal drugdossier verlengd met één maand. Over zeven anderen die in het kader van hetzelfde dossier werden aangehouden, wordt pas op 19 januari beslist.

De veertien verdachten werden maandag en dinsdag door de Belgische en Nederlandse justitie en politiediensten aangehouden bij een reeks huiszoekingen, in Nederland werden ook vijf mensen aangehouden. Ze worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie, handel en productie van drugs.

In ons land vielen speurders vielen binnen in Neerpelt, Lommel, Brecht, Hoogstraten, Brosbeek, Ravels, Nijlen, Baarle-Hertog, Tessenderlo, Gent, Deinze, Lubbeek, Geel, Brasschaat, Antwerpen en Deurne.

Grote bestellingen chemische producten
Het onderzoek werd midden 2016 opgestart naar aanleiding van grote bestellingen van chemische producten door een bedrijf in Lommel. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) signaleerde dat aan de politiediensten.

Vermoedelijk kopstuk is John H. uit het Nederlandse Sint-Willebrord, die in het verleden al een celstraf van elf jaar kreeg voor de productie van synthetische drugs. In het huidige onderzoek zijn in Ham en Hamont-Achel twee amfetaminelabs opgerold.

Koeriers
De organisatie hield zich ook bezig met de handel in cocaïne, het opzetten van cannabisplantages, het bestellen van chemicaliën voor de productie van synthetische drugs zoals speed en het vervoeren van cannabis in geprepareerde voertuigen naar Malta. Daar zijn intussen al twee koeriers veroordeeld tot een celstraf van 19 jaar.

Bekijk ook: