Dossier Kasteelmoord

Inspecteur haalt uit naar advocatuur

Op het einde van zijn getuigenis heeft hoofdinspecteur David Roelant zwaar uitgehaald naar de rol van de verschillende advocaten in het dossier van de kasteelmoord. De speurder stelt zich serieuze vragen bij de deontologie. "Bepaalde praktijken acht men enkel mogelijk in bepaalde films”, zegt hij.

Roelant kondigde aan dat zijn getuigenis in het belang was van al zijn collega's. "Het onderzoek heeft zowat vijf jaar geduurd met maar één doel: een maximum aan elementen ter beschikking stellen van de magistraten die een beslissing moeten nemen. We willen evenzeer die elementen ter beschikking stellen van de nabestaanden van Stijn Saelens. Zodat die mensen zich minstens een idee kunnen vormen van wat er met hun papa, broer, zoon is gebeurd."

De hoofdinspecteur had het ook over de belangen van de maatschappij. "In dit verhaal hebben zich zaken afgespeeld die we nooit hadden meegemaakt of voor mogelijk geacht. We zijn door bepaalde partijen in het onderzoek en via de pers onheus behandeld geweest en tegengewerkt."

Volledige verhaal
Volgens Roelant was er één van de betrokkenen die bij de start van het onderzoek meteen al het volledige verhaal deed aan zijn advocaat. Die gaf hem echter de raad om te zwijgen. De speurder wijst daarmee vermoedelijk naar Pierre Serry, die pas na de aanstelling van zijn nieuwe advocaat Kris Vincke met bekentenissen over de brug kwam.

"Ik hoop dat deze zaak de advocatuur, toch nog steeds een belangrijke beroepsgroep, ertoe aanzet om eens grondig na te denken over hun deontologie en de geloofwaardigheid van hun beroep. Onze samenleving en de burger zijn er niet mee gebaat en zijn in veel gevallen de dupe. Wat wij als politiemensen hebben meegemaakt, tart werkelijk alle verbeelding”, klonk het verder.

"Manifeste leugen"
Meester Johan Platteau, advocaat van dokter André Gyselbrecht, voelde zich geviseerd en noemt de beschuldiging dat hij fouten zou gemaakt hebben “een manifeste leugen”. Dat zei hij tegen VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens.

Ook meester Thomas Gillis, advocaat van Evert de Clercq, is niet opgezet met de uithaal van Roelant. Hij is van mening dat de inspecteur concreet moet zeggen over wie hij het heeft. Verder vindt hij het niet kunnen dat men de advocatuur de les wil spellen.