Inlichtingendienst liet steken vallen voor 22/03

De ADIV (de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid), ofwel de militaire inlichtingendienst, heeft steken laten vallen in het opsporen van terroristen in de aanloop naar de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel. Dat is de vernietigende conclusie uit het jaarverslag van het Comité I, dat VTM NIEUWS kon inkijken. Maar ook de Staatsveiligheid blijft niet buiten schot. Zij hebben te laat gereageerd op een vraag om inlichtingen van een buitenlandse inlichtingendienst over de Thalys-schutter.

Het Comité I waakt over de werking van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV. In hun jaarverslag staat dat beide inlichtingendiensten geen informatie achter gehouden hebben of over gegevens beschikten die de terreuraanslagen op Zaventem en de metro in Brussel konden voorkomen.

Geen van beide inlichtingendiensten zag de aanslagen evenwel aankomen, omdat ze geen of amper informatie hadden over de daders. Maar het Comité I stelt vast dat de ADIV slechts vier van de mededaders kende. “Gelet op de schaarse informatie dient te worden vastgesteld dat de ADIV over een slechte informatiepositie beschikte”, staat in het rapport. “Het Vast Comité I verwonderde zich hierover gelet op het feit dat de ADIV de opvolging van het jihadistisch terrorisme als een prioriteit heeft beschouwd.”

Informatie laten liggen
Zo liet de ADIV bijvoorbeeld ook informatie liggen die kwam van haar eigen militairen. In november 2015 filmde een onbekende vanuit een wagen patrouillerende militairen op de luchthaven van Zaventem. Begin maart 2016 waren er twee rapporten dat Najim Laacharoui, een van de zelfmoordterroristen van 22/03, gezien was op de luchthaven. Met die informatie is niets gedaan, volgens het Comité I. “Geen van deze drie verslagen werd door de ADIV behandeld of gezonden naar de Staatsveiligheid of het OCAD.”

Het Comité I beveelt dan ook aan dat de Staatsveiligheid en de ADIV beter moeten samen werken om informatie uit te wisselen.

Reactie
De ADIV zegt ondertussen in een reactie aan VTM NIEUWS dat het historisch gezien niet de taak is van de ADIV om binnenlands terrorisme te bestrijden, maar na de aanslagen van 22 maart hebben ze zich opnieuw gefocust en werken ze wel goed samen met de Staatsveiligheid en ze hebben ook meer personeel gekregen. Ze geven ook toe dat er in het verleden fouten gemaakt zijn, maar nu werken ze dus volgens de ADIV beter samen met andere diensten.

Staatsveiligheid
Ook Staatsveiligheid heeft een fout gemaakt volgens het Comité I in verband met de mislukte aanslag op de Thalys op 21 augustus 2015. Ayoub El Khazzani werd overmeesterd toen hij met een geladen kalasjnikov uit de toiletten kwam. Vier maanden voor dat incident, in mei 2015, kreeg de Staatsveiligheid een vraag om informatie over die man van een buitenlandse inlichtingendienst. De Staatsveiligheid heeft daar nooit op geantwoord.

Op 17 augustus, vier dagen voor die aanslag, herhaalde die buitenlandse veiligheidsdienst haar vraag en vroeg ook bijkomende inlichtingen over drie gsm-nummers waarmee El Khazzani in contact stond. Pas een dag na de mislukte aanslag op de Thalys, antwoordde de Staatsveiligheid aan de buitenlandse collega's.

Bijzonder pijnlijk
Volgens terreurexpert Faroek Özgünes is het bijzonder pijnlijk dat dat het Comité I nu zegt dat onze inlichtingendiensten er totaal niet in geslaagd zijn om de plannen van de terroristen te detecteren of te voorkomen.