Illegalen bezetten hotel in Brussel

Zo’n zestigtal asielzoekers bezetten sinds gisteravond het Hotel Astrid in het centrum van Brussel. Ze willen onderdak en verblijfspapieren. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet geneigd om op hun eis in te gaan. “Zo’n acties maken absoluut geen indruk op mij”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

Een zestigtal personen van 'La voix des sans-papiers', een collectief van mensen zonder papieren, heeft gisteravond het leegstaande Hotel Astrid in het centrum van Brussel bezet. De migranten verbleven eerst in een rusthuis in Etterbeek – ze mochten er van de burgemeester tot 15 september verblijven - maar moesten daar weg omdat het gebouw onveilig verklaard werd.

Omdat er geen andere oplossing kwam, namen de migranten hun intrek in het Hotel Astrid, een zakenhotel dat enkele jaren geleden failliet ging en sindsdien leeg staat. Ze hopen dat de Brusselse burgemeester een gelijkaardig initiatief zal nemen als zijn Etterbeekse ambtsgenoot.

Verblijfspapieren
De migranten willen verblijfspapieren en onderdak, maar staatssecretaris Francken lijkt niet onder de indruk. “Die mensen komen niet in aanmerking voor verblijfspapieren", zegt hij aan VTM NIEUWS. "In zo’n situaties gaat het vaak om mensen die ofwel nooit asiel hebben aangevraagd en nooit een procedure hebben opgestart, ofwel geen verblijfsvergunning verkregen hebben. Zo'n acties maken dus absoluut geen indruk op mij. We bekijken nu verder met de politiediensten hoe snel we dit pand opnieuw leeg kunnen krijgen.”

(Lees verder onder de video)

Stad grijpt niet in
Burgemeester Philippe Close (PS) zal de situatie voorlopig niet aanvechten, zegt VTM NIEUWS-journalist Rosalie Pieters. "De eerste stap moet door de eigenaar gezet worden", zegt ze. "Die moet vragen om de illegalen uit het pand te zetten. Dat is nog niet gebeurd, en moet trouwens ook via een rechter gebeuren. De politie en de stad zijn voorlopig dus niet van plan om in te grijpen."