"Ik moest 2 dagen na bevalling al naar huis"

Niet alle moeders zijn voorstander van een kortere kraamperiode. “Ik moest na twee dagen al naar huis, zonder keuze en zonder opvolging van het ziekenhuis”, getuigt Elle De Leeuw. Zij beviel eind juni van een dochtertje met topzwemmer Pieter Timmers. Ze is niet tégen het proefproject voor een kortere kraamperiode maar vindt wel dat mama’s een keuze moeten krijgen, een keuze die zij niet kreeg.

Bij het proefproject van UZ Leuven kregen vrouwen de keuze om na twee of drie dagen al naar huis te gaan. Nu is dat normaal gezien pas na vier dagen. 80 procent van de moeders die sneller weg konden, was enthousiast.

(Lees verder onder de reportage over het proefproject)

"Na twee dagen al naar huis"
“Ik viel uit de lucht toen ik van dit proefproject hoorde”, vertelt Elle De Leeuw aan VTM NIEUWS, die enkele maanden geleden in een Antwerps ziekenhuis beviel en al na twee dagen het ziekenhuis moest verlaten. “Ik ben maandag net voor middernacht bevallen maar was pas na middernacht op mijn kamer. Dan moest er nog van alles gebeuren, waardoor ik amper heb kunnen slapen, na een bevalling van het klokje rond. En donderdagochtend moest ik al weer vertrekken, omdat die eerste nacht ook meetelde.”

“Niet klaar om naar huis te gaan"
Tijd om even bij te komen en uit te rusten na de bevalling had Elle niet. Ze liet bewust niet te veel bezoek toe maar toch was het enorm druk aan het kraambed. “Ik werd twee dagen lang overrompeld door pediaters, vroedvrouwen, de kinesist, Kind en Gezin, schoonmaaksters, de gynaecologe ... Met andere woorden: het was een kiekenkot. En net als ik me eens even kon neerleggen, stond er iemand anders en kon ik dus weer niet rusten. Op deze manier was het ook moeilijk om volop van mijn dochtertje te genieten, want er was veel te veel bedrijvigheid in de kamer.”

En toch kreeg ze van iedereen het advies om goed uit te rusten. "’Rust zeker goed, want binnen twee dagen moet je al naar huis.’ Hoezo, rusten? Die kans heb ik absoluut niet gekregen. Ik was fysiek en mentaal absoluut niet klaar om al naar huis te moeten.”

Vroedvrouwen
“Enkele vroedvrouwen hebben me ook aangegeven dat het op deze manier ook voor hen geen doen was, want er moet te veel gebeuren in die twee dagen tijd. Ook zij holden van de ene naar de andere kamer. Uitleg kreeg ik helaas ook amper door het tijdgebrek en dat vind ik toch essentieel bij een eerste kindje.”

“Ik heb de eerste zes weken na de bevalling niet geslapen en ik denk dat ik wat meer reserves had kunnen opbouwen als ik een betere start had gekend”, vertelt Elle. “Voor mij was het veel te vroeg om al naar huis te gaan, vooral gezien de chaotische omstandigheden. Dat is dus nog een flink werkpunt.”

“Mama moet keuze krijgen”
Elle is absoluut niet tegen het proefproject voor een kortere kraamperiode maar vindt wel dat vrouwen ook de keuze moeten krijgen om langer te blijven en dat er nog werk aan de winkel is. "Als de mama het ziet zitten: geen enkel probleem. Maar die keuze kreeg ik niét, en het systeem werkt op deze manier gewoon (nog) niet. Als vrouw krijg je de kans niet om even bij te komen, ook niet na een zware en lange bevalling ‘want in twee dagen tijd moeten we alles rond krijgen’”.