Iedere 6 dagen 1 dode door woningbrand

Om de zes dagen viel er dit jaar een dodelijk slachtoffer bij een woningbrand, dat zijn 26 doden sinds het begin van dit jaar. “Het is zeer verontrustend. In vergelijking met onze buurlanden doen we het zeer slecht. In Nederland bijvoorbeeld vielen vorig jaar dertig doden op zestien miljoen inwoners. Vorig jaar hadden wij 78 slachtoffers”, vertelt brandpreventieadviseur Tim Renders aan VTM NIEUWS.

Belgen kunnen het beter doen op vlak van brandveiligheid. Maar vooral Vlamingen doen het slecht. “Wat opvalt zijn de cijfers van 2016 in Vlaanderen. Toen waren er 46 dodelijke slachtoffers, in 2015 waren dat er 22. Dat is een verdubbeling”, zegt Renders.

“Belgen in het algemeen zijn te weinig geïnformeerd over de gevaren en over preventiemaatregelen als het om brand gaat.” En nog opvallend is dat er steeds meer woningbranden veroorzaakt worden door elektronische apparaten. 

Lees ook: Brand vermijden? "Trek alle stekkers uit"

Buurland
In vergelijking met buurlanden kunnen we het nog een pak beter. “In Nederland bijvoorbeeld vielen vorig jaar dertig doden op zestien miljoen inwoners. Vorig jaar waren dat er 78 bij ons”, vertelt Renders. En volgens Renders is daar een simpele verklaring voor: “Zij staan veel verder met hun preventie en zij hebben wel genoeg rookmelders in hun huizen.”

Preventie
Een nieuwe campagne van vzw Oscare en HVZ Oost, Vlaams Brabant moet de Vlamingen nu sensibiliseren en informeren over het belang van die rookmelders. “Veel te weinig mensen weten dat als er 's nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets”, klinkt het.

Naast voldoende rookmelders is het ook belangrijk om een vluchtplan uit te stippelen met het gezin. “Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand”, schrijven ze op hun website.

Lees ook: "Brandoefeningen moeten ook thuis gebeuren"

Er zijn nog heel wat misvattingen over rookmelders en die wil Renders samen met Oscare en de Hulpverleningszone Oost wegwerken.

  • Koop rookmelders met 10-jarige batterijen. Op die manier wordt je niet om de zoveel tijd lastig gevallen door een platte batterij. Je moet toch om de tien jaar de rookmelder vervangen
  • Plaats geen rookmelders in de keuken, badkamer of garage. En test de rookmelder ook niet met een kaars of wierook. Zo kan je de binnenkant van de rookmelder vervuilen waardoor die niet meer betrouwbaar is. Bovendien vermijd je daarmee ook vals alarm
  • Als een rookmelder rook heeft opgevangen, moet je die vervangen om dezelfde reden zoals hierboven vermeld
  • Je kan rookmelders kopen met dubbelzijdige plakband zodat je niet hoeft te prutsen met schroeven
  • Laat eens een brandpreventieadviseur langskomen. In de meeste hulpverleningszones kan je iemand gratis en vrijblijvend laten langskomen die jou tips kan geven rond brandpreventie. Check hier of je een brandpreventieadviseur kan laten langskomen

Foto: Archief