Huurprijzen leuvense koten stabiliseren

Voor het tweede jaar op rij blijven de huurprijzen van koten in Leuven stabiel. Na een tien jaar lange stijging van de prijzen, is er dus eindelijk wat rust op de kotenmarkt.

Uit cijfers van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven blijkt dat de huurprijzen van koten zo goed als dezelfde gebleven zijn het afgelopen jaar. Volgens de Huisvestingsdienst komt dit door de toename van koten door zowel particulieren als de KU Leuven zelf. Er is nu zelfs een overschot van 800 koten.

3.308 euro per jaar
De afgelopen tien jaar stegen de huurprijzen met vijftig procent. Oorzaak was het tekort aan voldoende studentenkoten. Nu stijgen die prijzen nog, maar zijn die stijgingen evenredig met de index. Dit academiejaar betaalde je gemiddeld 3.308 euro voor een tienmaandencontract. Dat was vorig academiejaar (2015-2016) 3.243 euro.

Tienmaandencontract
Ludo Clonen van Huisvestingsdienst is blij met de stabilisering en hoopt dat de tienmaandencontracten terug populairder worden. Deze contracten zijn immers financieel voordeliger dan de doorgaanse jaarcontracten. De laatste vijf jaar daalde het aantal tienmaandencontracten van 40 tot 14 procent. “Momenteel is er ook op dat vlak een stabilisering. We hopen dat het aantal contracten van tien maanden terug zal toenemen,” aldus Clonen.