Huiszoekingen bij de VRT: 3 vragen

Het parket van Antwerpen heeft gisteren zélf een gerechtelijk onderzoek opgestart in de zaak rond Bart De Pauw, nadat de openbare omroep eerder deze week het contract met de televisiemaker had stopgezet. Maar waarom begint het parket zelf een onderzoek, hoe werkt dat precies en blijven de slachtoffers anoniem? Drie vragen. 

Waarom start parket zélf een onderzoek?
Gisterenavond hield het parket van Antwerpen een huiszoeking in de gebouwen van de VRT. Het parket had daarvoor zélf het initiatief genomen en startte dus een onderzoek uit eigen beweging, zonder een klacht te hebben ontvangen.

Het parket doet dat naar eigen zeggen omdat ze "de waarheid wil achterhalen". Volgens experte strafrecht Liesbet Stevens is het ook een perfect wettelijke praktijk, dat ook erg nuttig kan zijn bij zaken die draaien rond grensoverschrijdend gedrag. 

“De meeste misdrijven in België zijn geen klachtmisdrijven. Daar wordt dus geen klacht voor ingediend. Het is dus goed dat het parket zelf een zaak kan onderzoeken, want anders zouden slachtoffers mogelijk onder druk gezet kunnen worden zodat ze geen klacht indienen of hun klacht zouden intrekken.” 

Kunnen slachtoffers anoniem blijven?
De vraag is nu of de identiteit van de slachtoffers gewaarborgd kan blijven, nu het parket een onderzoek is gestart. Het is de preventieadviseur van de openbare omroep die de sleutel in handen heeft, zegt Stevens. Het is bij die persoon dat de vrouwen melding maakten over grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw. 

"De preventieadviseur is gebonden aan zijn beroepsgeheim en mag zelf kiezen of hij de identiteit van deze vrouwen prijsgeeft aan het gerecht. Doet hij dat niet, krijgt ook het gerecht de namen niet in handen."

Als de preventieadviseur besluit om de namen tóch vrij te geven - bijvoorbeeld om het onderzoek te helpen - wil dat niet zeggen dat de namen te grabbel worden gegooid. "De anonimiteit van de slachtoffers wordt gegarandeerd gedurende het gerechtelijke onderzoek, dus die namen zullen niet door het gerecht bekendgemaakt worden."

Mocht Bart De Pauw in vervolging worden gesteld, dan heeft hij wél inzagerecht in het dossier en zal hij dus ook de namen van de vrouwen kennen. Hij kan de namen in principe wel bekendmaken. "Dat mag wettelijk gezien niet bij feiten van seksueel geweld, maar wel als het over stalking gaat", zegt Stevens. 

(Lees verder onder de video)

Hoe moet het nu verder?
Het parket zal nu nagaan of er strafbare feiten gepleegd zijn. In theorie kan het parket dat ook wanneer de namen van de slachtoffers niet gekend zijn, maar in praktijk ligt dat veel moeilijker. "Om Bart De Pauw te kunnen vervolgen, moet ze nagaan of er echt sprake is van stalking of van andere strafbare feiten. Dan zullen ze die honderden sms'en waarvan de slachtoffers melding maken ook moeten onderzoeken en dan heb je dus een identiteit nodig."

Bekijk ook: Parket start zélf onderzoek naar Bart De Pauw