Huiszoeking bij holding Albert Frère in onderzoek IS-financiering

Speurders zijn in Brussel vanochtend binnengevallen bij de Groupe Bruxelles Lambert (GBL), de holding van Albert Frère, één van de rijkste Belgen. De huiszoeking vond plaats in het onderzoek naar een Frans betonbedrijf dat terreurgroep Islamitische Staat zou hebben gefinancierd. Volgens de krant De Tijd zou er ook een huiszoeking geweest zijn in de privéwoning van Gérard Lamarche, co-CEO van GBL.

Het gaat om een Frans-Belgisch gerechtelijk onderzoek. De speurders namen op de hoofdzetel van GBL computers en documenten in beslag. GBL is met 16 procent van de aandelen de op één na grootste aandeelhouder van het betonbedrijf Lafarge Holcim. De onderzoekers willen nagaan in hoeverre GBL op de hoogte was van de praktijken van Lafarge. 

Petroleum
Betonreus Lafarge zou terreurgroep Islamitische Staat voor veel geld gefinancierd hebben tijdens de oorlog in Syrië, waar het bedrijf een vestiging had. In april stapte de topman van het bedrijf op nadat een intern onderzoek liet zien dat gewapende groepen gefinancierd werden.

Volgens onze informatie kocht Lafarge ook petroleum op uit de olievelden in Irak die door IS werden bezet. IS zou ook voor een veilige doorvoer van de grondstoffen hebben gezorgd.

Miljoenen
De Syrische vestiging van het bedrijf viel in 2014 in handen van IS. Voorlopig is het niet duidelijk hoeveel geld IS exact kreeg. Volgens sommige bronnen kan dat bedrag oplopen tot in de miljoenen euro’s. Ook in Parijs viel de politie binnen op een of meer adressen.

Dodelijk voor reputatie
De speurders willen nu vooral weten of de Brusselse groep GBL afwist van die geldstromen naar IS. “Als ooit aan het licht zou komen dat GBL dat wist en dat goedgekeurd heeft en gefinancierd heeft, dan is dat qua reputatie natuurlijk dodelijk", zegt financieel expert Paul D’Hoore. “Je moet toch een beetje oppassen met de formulering. De formulering zoals het vandaag gaat van: “ze hebben IS gefinancierd” , dat is natuurlijk in de overtreffende trap van wat het eigenlijk maar was. Ze hebben ervoor gezorgd dat hun fabriek kon blijven draaien en al zeker niet vernietigd werd. Het gaat dus over eigenbelang versus algemeen belang. Dat zal natuurlijk totaal verloren gaan in dit verhaal, want finaal zal het alleen maar zijn: “Je hebt IS betaald, en dat kan natuurlijk niet."