Horeca wil betere communicatie e-sigaret

Horeca Vlaanderen roept de overheid op om duidelijker te zijn in hun communicatie rond e-sigaretten. “Het is niet onze taak om de klanten te wijzen op de wetgeving”, vertelt Horeca Vlaanderen aan VTM NIEUWS. Toch moeten uitbaters vaak klanten terechtwijzen op het roken van een e-sigaret binnen in een horecazaak.

Er is nog veel onduidelijkheid over waar e-sigaretgebruikers wel en niet mogen roken. Dat bleek eerder al uit een nieuwe richtlijn van VIGez over het gebruik van de e-sigaret op school. Maar ook Horeca Vlaanderen haalt nu de onduidelijkheid aan. “Wij krijgen regelmatig vragen van uitbaters over de e-sigaret. Er is nog veel onduidelijkheid”, aldus Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen.

Horeca Vlaanderen vindt het niet kunnen dat de overheid wel naar de sector communiceert over het rookverbod, maar niet naar de klanten. "Ook bij de invoer van het algemeen rookverbod is er nooit een campagne van de overheid uit geweest naar klanten toe. En nu met de opkomst van de e-sigaret is de overheid ook niet duidelijk in haar communicatie", aldus woordvoerder Gerrit Budts. 

Campagne
Daarom heeft Horeca Vlaanderen beslist om daar zelf actief een rol in te spelen door een nieuwe affichecampagne te lanceren die niet enkel uitbaters moet sensibiliseren, maar ook klanten. Met de affiche wil de sectororganisatie klanten er op wijzen dat ook zij een boete vanaf 160 euro riskeren als ze roken in een café of restaurant. Op die affiche zal ook duidelijk staan dat het gebruik van e-sigaretten ook beboet kan worden omdat er dezelfde regels gelden.

"Heel wat uitbaters doen hun best, maar je kan niet altijd alles gezien hebben, zeker als je een groot café hebt. Wij stellen dan ook de vraag om de roker ook zeker een boete te geven", aldus Budt. Want dat is niet altijd zo. Enkele weken geleden nog deed een inspecteur een controle in de Overpoort in Gent en die inspecteur stelde overtredingen vast. De inspecteur maakte zichzelf die dag niet bekend, maar de uitbater kreeg enkele dagen later wel een boete. "Rokers moeten ook altijd beboet worden", zegt Budts.

In de praktijk
Na een korte rondvraag van de VTM NIEUWS-redactie bij een aantal cafés blijkt inderdaad dat heel wat café-uitbaters te maken krijgen met mensen die binnen hun e-sigaret beginnen te roken. “Er is geen duidelijkheid over het feit dat voor ‘vapen’ dezelfde regels gelden als voor sigaretten”, klinkt het bij de uitbaters.

Volgens Horeca Vlaanderen is het niet aan de uitbaters om uit te leggen dat vapen niet mag omdat het ook als roken gezien wordt. Volgens hen horen uitbaters er enkel op toe te zien dat ze zelf die regelgeving naleven en dat die regelgeving ook door de klanten nageleefd wordt.

"Zelfde manier behandeld"
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft gereageerd op de oproep van Horeca Vlaanderen. "Wij hebben de e-sigaret altijd op dezelfde manier behandeld als klassieke tabaksproducten. Dat geldt bijvoorbeeld voor het verbod op reclame en het rookverbod. Van bij het begin hebben we dat altijd zo gecommuniceerd, naar het algemene publiek en naar de horecasector. De controleurs van de FOD Volksgezondheid zien er ook op toe op het terrein", laat haar woordvoerder Tijs Ruysschaert weten. "Dat Horeca Vlaanderen hier nu zelf een campagne rond plant, kan de minister alleen maar toejuichen."

Lees ook: E-sigaret wel degelijk verboden op school