Homokoppel moet adoptiezoon teruggeven

Het koppel Manish en Michaël adopteerde anderhalf jaar geleden baby Manaël, maar moeten het kind binnenkort teruggeven aan de biologische moeder. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan VTM NEUWS. “De enige familie die hij kent, zijn wij”, zeggen ze.

Het homokoppel uit Schaarbeek kreeg anderhalf jaar geleden een telefoontje van het Adoptiehuis, een Vlaamse dienst voor binnenlandse adoptie uit Antwerpen. Een moeder wilde haar kind na de bevalling aan hen afstaan.

“We hadden een goeie klik met haar. Ze zei dat ze ons als haar broers zag en dat we zoveel met elkaar gemeen hadden", zegt Manish aan Het Laatste Nieuws. Vijf dagen na de bevalling was het kindje al bij Manish en Michaël.

Moeder bedacht zich
De moeder kreeg nog een aantal maanden bedenktijd. Drie maanden later ondertekende ze een akte bij de notaris waarin ze bevestigde dat ze afstand deed van haar kind. Een adoptie is pas definitief als de rechter een positief oordeel velt. In februari van dit jaar, had de rechter de zaak nog altijd niet behandeld.

Op dat moment, tien maanden na de adoptie, wilde de moeder haar kind plots terug. “Kennelijk hadden haar ouders ontdekt dat ze zwanger was geweest. Die hadden haar omgepraat om de baby terug te eisen”, zegt het koppel.

"Ik werk 25 jaar in de adoptiewereld en het is de eerste keer dat een vrouw na zo'n lange tijd haar kind terugvraagt. Ik heb dit nog nooit meegemaakt", zegt Iris Vandeborre, directeur van het Adoptiehuis aan VTM NIEUWS. "Het gebeurt wel vaker dat mama's zich bedenken voor ze gaan tekenen bij de notaris."

In juni oordeelde  de rechter daarom dat het kind terug moest naar zijn moeder. Het koppel ging nog in beroep, maar verloren opnieuw. Sindsdien zijn ze pleegouders van het kind.