Hoe vermijden dat je e-sigaret ontploft?

De Bruggeling die gisteren opgeschrikt werd door zijn e-sigaret die plots ontplofte, kwam er zonder verwondingen van af. Welke voorzorgen kan je zelf nemen en waar schuilen de gevaren van de elektronische sigaretten? Wij vroegen het aan enkele kenners.

In Brugge is gisterenmiddag een e-sigaret in de broekzak van een man ontploft. Op camerabeelden is te zien hoe er een steekvlam ontstaat en de sigaret wordt weggeslingerd. De sigaret blijft nog een tijdje branden, maar dooft uiteindelijk vanzelf.

De ontploffing zou, volgens de verkopers die we contacteerden, te wijten zijn aan een batterij die los in de broekzak van de man zat. Als zo’n batterijen in contact komen met metalen zoals munten of autosleutels kan er een ontsteking ontstaan. 

Opbergen
“Het opbergen van de elektronische sigaret en de batterijen zijn heel belangrijk”, legt Roy Van de Merlen van Dampshop.be. uit. “In een bijbehorend etui of doosje blijft het toestel gescheiden van andere zaken.” Wie nog een extra batterij wil meenemen, gebruikt dus best een capsule of opbergdoos zodat de batterijen niet rondslingeren. 

Mods
Een andere piste is dat het zou gaan om een gepersonaliseerde e-sigaret. Hobbyisten gaan vaak zelf aan de slag en bouwen hun eigen toestel. “Maar wie geen ervaring heeft met elektriciteit kan snel fouten maken en een kleine bom bouwen in plaats van een sigaret”, waarschuwt Van de Merlen. De toestellen die in België in de winkels liggen, zijn uitvoerig getest en kunnen volgens de verkopers niet zomaar ontploffen. "Maar wie thuis zelf begint te experminteren wint best info in bij speciaalzaken." 

Opladen
“Een ander gevaar schuilt hem in het opladen van de e-sigaret”, zegt Van de Merlen. “Mensen vergissen zich al eens met de MicroUSB-lader van hun smartphone. Maar die laders pompen twee keer zoveel stroom door naar de batterij van de e-sigaret. De originele oplader gebruiken is dus aangewezen.”

"Mijn been volledig verbrand"
De man uit Brugge bij wie gisteren een e-sigaret in zijn broekzak ontplofte, was niet het eerste slachtoffer van de elektronische sigaretten in ons land. Dat blijkt uit de getuigenis van Niels aan VTM Nieuws. Hij kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf zoals de Bruggeling. Hij hield er een been vol littekens aan over.

“Mijn e-sigaret ontplofte plots tijdens een briefing op het werk”, vertelt Niels. “Voor ik het door had, stond mijn kostuumbroek helemaal in brand. Het zuur van de brandende batterij lekte over mijn been naar beneden.” Hij hield er enkele tweedegraads brandwonden aan over. “De eerste twee weken moesten verpleegsters mijn been driemaal per dag verzorgen”, klinkt het. Vandaag denkt hij erover na om zijn been volledig te tatoeëren om de littekens te verbergen.

Een probleem was er volgens Niels destijds niet met het toestel. Hij gebruikte de elektronische sigaret correct en kocht steeds de batterijen van hetzelfde merk. Het toestel was tijdens het incident bovendien uitgeschakeld herinnert Niels zich. “Ik snap nog altijd niet hoe het kunnen gebeuren is.” Bij de verkoper werd hij wel meteen geholpen en stelde het bedrijf meteen een schadevergoeding voor. “Het feit dat ze zo snel reageerden, doet mij vermoeden dat het niet de eerste keer was.”


Bekijk ook: