Hoe vaak moet je seks hebben om zwanger te worden?

Koppels die zwanger willen worden, geven te snel de hoop op en gaan te snel naar een vruchtbaarheidskliniek. “We moeten weer tijd leren maken om zwanger te worden”, zegt Petra De Sutter, fertiliteitsexperte van het Universitair Ziekenhuis Gent. "Sommige mensen hebben gewoon te weinig seks om zwanger te worden." Maar hoe vaak moet je nu eigenlijk seks hebben om zwanger te worden?

“Je moet zwanger worden beschouwen als een kansspel", zegt fertiliteitsexperte Petra De Sutter. "Als wij kijken naar een gemiddeld koppel zonder vruchtbaarheidsproblemen en jonger dan 35 jaar, dan moet je rekenen op minstens een jaar. Wie tot die categorie behoort en om de twee à drie dagen vrijt, heeft namelijk vijftien tot twintig procent kans per cyclus – per maand dus – om zwanger te worden. Na twaalf maand blijkt 85 procent zwanger te zijn. De andere vijftien procent raden we aan om verder te proberen. Na een extra jaar komen we uit op 93 procent zwanger”, zegt De Sutter.

Drempel ligt vrij laag
Koppels denken soms te snel dat er een dieperliggend lichamelijk probleem is. Ze panikeren al na enkele maanden en kloppen te vroeg aan bij de vruchtbaarheids­kliniek. “We raden koppels altijd aan om minstens een jaar te proberen en zeker voldoende betrekkingen te hebben”, zegt De Sutter. "Want de drempel voor ivf ligt vrij laag. Er hangt steeds minder een taboe rond en ook de sociale druk laat mensen sneller voor ivf als oplossing kiezen."

De constante vraag aan koppels wanneer de kindjes komen, bijvoorbeeld. Die kan mensen die al een tijdje proberen aan het twijfelen doen slaan. Toch is de impact va ivf niet te onderschatten. “Er kruipt veel tijd en moeite in, het kost veel geld en het is ook emotioneel zwaar”, benadrukt De Sutter. 

Onverklaarbare onvruchtbaarheid
Toch kunnen koppels die te weinig geduld hebben, niet zomaar ivf als oplossing zien. “Wie langskomt in een vruchtbaarheidskliniek wordt eerst onderzocht. Koppels die na één jaar proberen niet zwanger zijn en waarbij alle onderzoeken normaal zijn – dat heet de onverklaarbare onvruchtbaarheid – raden we aan nog even verder te proberen. Bijvoorbeeld nog zes maanden en wat vaker seks. Want veel koppels hebben niet altijd genoeg seks hebben om het op korte termijn te doen slagen.”