Hoe bleef wangedrag 10 jaar lang onder de radar?

De wantoestanden bij de politiedienst die illegalen terugbrengt naar hun land, zijn al tien jaar aan de gang. Al die tijd zijn sommige agenten na een repatriëring teruggereisd via een luxueus vakantieland of zijn ze daar naar prostituees gegaan. Dat blijkt uit een geheime audit die VTM NIEUWS gisteren kon inkijken. Zowel de politietop als de politiek hebben nooit ingegrepen. Hoe kon dit gebeuren?

“In 2006 is er al een interne audit geweest en ook toen sprak men van normvervaging”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck. “Er doken foto’s op van agenten met prostituees in het buitenland. De conclusie was toen: de leiding is veel te laks en er moet meer interne controle komen op die dienst. De afgelopen tien jaar zijn die wantoestanden blijven plaatsvinden. Vraag is nu of die interne controle er wel effectief gekomen is.”

Verzweeg Jambon audit?
Nog voor onze redactie de audit kon inkijken, vroeg CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri die al op bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Maar volgens haar wilde Jambon het rapport niet geven. "Meer nog: ik heb naar de bevindingen over het rapport gevraagd, maar over die graaicultuur heeft de minister met geen woord gerept." Jambon ontkent formeel hij de audit zou hebben achtergehouden.

Bekijk ook: