Hittegolf en te weinig regen in juni

Een hittegolf en te weinig neerslag. Dat is de conclusie van het KMI over de maand juni op klimatologisch gebied. Zo haalden we afgelopen maand in Ukkel gemiddeld 19,2 graden terwijl dat normaal gezien 16,2 graden is. Nog opvallend: deze maand was er ook abnormaal veel wind.

De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedroeg 19,2 graden (normaal 16,2), de gemiddelde maximumtemperatuur 23,9 graden (20,6) en de gemiddelde minimumtemperatuur 14 graden (11,9). De eerste twee waarden waren uitzonderlijk hoog, de derde zeer abnormaal hoog. 

Alle drie de waarden lagen in de buurt van hun records voor de huidige referentieperiode die begon in 1981. Die dateren alle drie van 2003 en bedragen respectievelijk 19,3 graden, 23,8 graden en 14,4 graden. Enkel voor de gemiddelde maximumtemperatuur werd het vorige record gebroken.

In Ukkel kenden we in juni ook een uitzonderlijk hoge absolute minimumtemperatuur. De temperatuur daalde niet onder 9,8 graden terwijl dat normaal gezien 6,5 graden is. Daarmee werd er een nieuw record bereikt.

Te weinig neerslag
Nog in Ukkel viel er 50,8 mm neerslag op elf dagen. Dit was al de twaalfde maand op rij met een neerslagtekort, met uitzondering van november 2016. 

Ons land telde daarnaast een normaal aantal onweersdagen, namelijk tien in totaal. De normale waarde ligt rond 12,7 onweersdagen. Ook qua zonneschijnduur werden geen abnormale waarden gemeten. In Ukkel scheen de zon 225 uur en 50 minuten, wat normaal is. De gemiddelde windsnelheid voor Ukkel was abnormaal wél hoog: 3,6 m/s terwijl dat normaal 3,5 m/s is.