Hinder op luchthaven door 'ziekte' bij luchtverkeersleiders

De luchtverkeersleiders in ons land voeren opnieuw actie. Ze hebben zich massaal ziek gemeld. Daardoor zijn er vertragingen tot een uur op Brussels Airport.

Gisteravond en afgelopen nacht waren er acties van de luchtverkeersleiders. Daardoor was er vannacht tussen half twee en kwart voor vier helemaal geen vliegverkeer mogelijk door de acties. Vooral cargovluchten werden daardoor getroffen.

Vandaag zijn er al zeker tot 13 uur veel vertragingen. Tussen 8 en 11 uur zullen er slechts twintig vluchten landen, tussen 11 en 12 zijn dat er amper twaalf.

Staking
ACV-Transcom en ACLVB dienden vorige week een stakingsaanzegging in wegens een hele reeks problemen, waaronder de onderbezetting en te hoge werkdruk. Vorige week waren er al waarschuwingsacties bij skeyes. De onderhandelingen tussen directie en vakbonden bij luchtverkeersleider skeyes, het vroegere Belgocontrol, hebben nog geen akkoord opgeleverd.

De directie heeft "finale voorstellen" op tafel gelegd, waarover de vakbonden zich nu buigen. Een paritair comité is vrijdag gepland. Daar zullen structurele oplossingen aan bod komen, zoals nieuwe aanwervingen en de mogelijkheid tot direct aanwerven voor Canac2, het luchtverkeersleidingscentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegende vliegverkeer beheert (tot 7.500 meter hoogte), net als de vliegtuigen op weg van en naar de Belgische luchthavens (tot het moment dat zij door de verkeerstorens worden overgenomen).

Het eisenpakket van de bonden zal er ook aan bod komen, evenals het belangrijke punt van de minimumdienst.