Hieraan storen we ons meest in verkeer

Middenvakrijden is met voorsprong de grootste ergernis op de Belgische autosnelwegen. Dat blijkt uit een enquête die Vias Institute liet uitvoeren naar aanleiding van de Nationale Dag voor de Verkeersveiligheid. Binnen de bebouwde kom storen we ons het vaakst aan bestuurders die hun richtingaanwijzers niet gebruiken.

Een op de vier (27 procent) stoort zich het vaakst aan andere weggebruikers die op het middenvak blijven rijden op de autosnelweg in plaats van in te voegen. Walen (36 procent) en Brusselaars (34 procent) klagen daar meer over dan Vlamingen (22 procent). De nationale top drie van meest irritante rijgedrag wordt vervolledigd door bumperkleven (14 procent) en de richtingaanwijzers niet gebruiken (11 procent). 

Binnen de bebouwde kom stoort een op de vier (25 procent) weggebruikers zich aan anderen die hun richtingaanwijzers niet gebruiken. Ook telefoneren achter het stuur zorgt in het hele land voor ergernis (21 procent), gevolgd door een overvol kruispunt oprijden en de andere weggebruikers blokkeren (18 procent). 

Agressiviteit 
Meer dan de helft van de Belgen (57 procent) zegt in de enquête van Vias ook dat ze afgelopen jaar slachtoffer werden van verkeersagressie. In de meeste gevallen ging het om toeterende wagens (28 procent), obscene gebaren (28 procent) of verbale agressie (27 procent). Slechts in 2 procent van de gevallen gaat het om fysieke agressie..

Bovendien is er een verband tussen agressief gedrag en de betrokkenheid bij een ongeval. Wie aangeeft elke dag agressief te zijn in het verkeer, was de voorbije drie jaar twee keer meer betrokken (20 procent) bij een ongeval dan wie zelden of nooit agressief is (11 procent).

Om agressiviteit in het verkeer te vermijden, geeft Vias nog enkele tips:

  • Door de verkeersregels altijd te respecteren, kunnen andere weggebruikers je rijgedrag beter voorspellen
  • Niemand wil je persoonlijk irriteren. Zelfs de meest storende manoeuvres zijn niet bedoeld om je te enerveren
  • Blijf altijd kalm achter het stuur. Frustraties of stress breng je voor je eigen veiligheid beter niet tot uiting op de weg
  • Wees hoffelijk, kalm en rustig, want je bent niet de enige die op tijd wil zijn
  • Een simpel gebaar om je te excuseren of iemand te bedanken kost niets en kan wonderen doen

Loopt het toch uit de hand? 

  • Erger je niet. Niet reageren vermijdt dat de situatie uit de hand loopt
  • Toon je afkeer niet aan de andere bestuurde. Op die manier zal je hem niet kalmeren
  • Daag niet uit, maar neem een neutrale houding aan
  • Als de andere bestuurder niet kalmeert, sluit dan de deuren. Zo ben je minder kwetsbaar en doe je niets waar je later spijt van kan krijgen
  • Ga hulp zoeken, bijvoorbeeld op een publieke plaats. Ben je alleen? Verwittig dan de politie