Hevige ontploffing in woonwijk in Wilrijk

In het Antwerpse district Wilrijk heeft zich rond 12.30 uur een zware explosie voorgedaan in een woonwijk. Drie panden zijn ingestort aan Ridderveld in de wijk Valaar. De brandweer kon tot nu toe drie personen levend vanonder het puin halen, een vierde persoon is nog vermist. De politie vraagt om de omgeving vrij te houden voor de hulpdiensten, die massaal aanwezig zijn.

De explosie vond plaats op de hoek van het Ridderveld met de Palmanshoevestraat in de wijk Valaar. Drie woningen liggen in puin. Het gaat om Ridderveld 10, 11 en 12. Woordvoerder Willem Migom van de lokale politie spreekt van meerdere slachtoffers en gewonden. Twee slachtoffers konden al van onder het puin bevrijd worden door de brandweer. Eén persoon was zwaargewond. Een derde is gelokaliseerd en aanspreekbaar. Mogelijk bevindt er zich nog één vermiste onder het puin.

Ook de schade aan omliggende woningen is groot. De brandweer en civiele bescherming zijn aanwezig om het puin te ruimen en eventueel andere slachtoffers te bevrijden.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Een team met speurhonden is op komst om de plaats te onderzoeken. Volgens buurtbewoners waren werken bezig in een van de ingestorte panden, maar dit is door de politie nog niet bevestigd.

De klap moet enorm zijn geweest. Vrijwel alle huizen op het plein voor de ontplofte woningen zijn beschadigd. Veel ramen zijn weggeblazen en deuren, garagepoorten en rolluiken zijn beschadigd door de luchtverplaatsing. Sommige bewoners klagen over gezondheidsproblemen na de knal. Een baby van een buurtbewoonster zou last hebben van gehoorschade, zo rapporteert VTM NIEUWS. De bewoners in de buurt worden opgevangen aan dienstencentrum Valaar.

Vlakbij de plaats waar de ontploffing plaatsvond ligt ook een lagere school. Zo’n 350 leerlingen van de Johannesschool zijn geëvacueerd naar een tweede gebouw, ook in Wilrijk. Op de school zelf is er eveneens schade: enkele ruiten zijn er gesneuveld.