“Herstel stranden snel, ze zijn onveilig”

Onze stranden moeten zo snel mogelijk hersteld worden na het stormtij van afgelopen week. Dat zeggen verschillende kustburgemeesters. Door het extreem hoog water zijn gevaarlijke kliffen ontstaan, plekken waar het zand gewoon stopt. Wandelaars die niet opletten, kunnen zo tot drie meter diep vallen. De kust is nu ook minder beschermd tegen een eventuele nieuwe storm.

Aan onze kust is in totaal 1,6 miljoen ton zand weggespoeld, dat zijn 100.000 volle vrachtwagens. Als dat zand nog voor de laagwaterlijn ligt, beschermt het onze kust wel nog een beetje. Maar er zijn ook kritieke plekken die nu heel kwetsbaar zijn voor een nieuwe storm. In Bredene bijvoorbeeld is het voorlopig verboden om nog op het strand te wandelen.

In samenspraak met minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) wordt nu bekeken om de stranden zo snel mogelijk opnieuw op te hogen. Maar dat is duur, na de Sinterklaasstorm drie jaar geleden heeft het 15 miljoen euro gekost om alle schade te herstellen. De burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe, pleit voor een meer structurele oplossing.