Herdenking slag bij Polygoonbos

Honderden mensen hebben de Slag bij Polygoonbos, precies honderd jaar geleden, herdacht tijdens een "Reflective Trail", een herdenkingswandeling door het bos. Die werd georganiseerd door de Australiërs vóór de officiële herdenking, de "Dawn Service" die om 05.30 uur van start gaat. Die zal bijgewoond worden door ongeveer duizend toeschouwers, onder wie ongeveer de helft Australiërs.

De Australiërs pakken uit met een uniek herdenkingsmoment. Exact honderd jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, brak om 05.50 uur de strijd los om Polygoonbos met als doel de verovering van de Butte, een aarden schietwand die door de Duitsers bezet werd als uitkijkpost. De verliezen liepen langs beide kanten massaal op, maar de Australiërs van de vijfde divisie konden wel de Butte veroveren. Een belangrijke terreinwinst die de slag bij Passendale mee inluidde. Na de oorlog werd het bos opnieuw aangeplant, maar er schuilt nog steeds een indrukwekkende begraafplaats en een monument voor de Australische vijfde divisie op de Butte. 

In het spoor van de geallieerden 
Honderden mensen gingen vanochtend om 02.00 uur in het spoor van de geallieerden door het bos. Onderweg stonden infoborden, speelde reënacters oorlogstaferelen na en waren projecties te zien tussen de Australische en Duitse linies. Zelfs de oude bunkers werden verlicht, er waren bombardementen te horen en in tunnels konden de bezoekers de slag herbeleven. 

Getuigenissen voorgelezen
Aan het einde kwamen de bezoekers via een klaprozenveld aan op New Buttes Cemetery waar al vroeg getuigenissen werden voorgelezen en het verhaal verteld werd via grote schermen tussen de 2.100 graven, waarvan een kwart Australisch. Ondanks de enorme inspanningen hing er een serene sfeer. Om 05.30 uur volgt de officiële "Dawn Service", onder meer in aanwezigheid van prinses Astrid en de Australische veteranenminister Dan Tehan.