Helft jongeren stress door school

Bijna de helft van de Vlaamse jongeren krijgt stress door school. Dat blijkt uit een onderzoek van JOETZ vzw, een partner van de socialistische mutualiteiten. Zij ondervroegen 2.322 jongeren van veertien tot twintig jaar. Daaruit blijkt dat jongeren door veel verschillende factoren stress krijgen.

Bijna de helft van de jongeren heeft dagelijks of vaak stress door school. Dat komt vooral omdat ze teveel schoolwerk hebben of goeie resultaten willen halen. Maar ook faalangst en geen neen durven zeggen tegen leerkrachten spelen een belangrijke rol.

Uiterlijk
Jongeren maken zich ook veel zorgen over hun uiterlijk. Veertig procent geeft aan dat ze daardoor stress krijgen en ook door een gebrek aan zelfvertrouwen. Een op de vier zegt ook dat ze stress hebben door vrienden of relaties.  Jongeren vragen zich vaak af of “ze wel leuk genoeg” zijn.

Vooral meisjes
Meisjes zijn volgens het onderzoek de grootste stresskippen. Ze beleven niet alleen meer stress, maar beleven die stress ook intenser dan jongens. Ze hebben daardoor ook meer lichamelijke klachten, zoals prikkelbaarheid, paniek, hoofdpijn en slaapproblemen.

Antistresstips
Jongeren proberen stress te lijf te gaan met oplossingen op korte termijn, zoals muziek luisteren, televisie kijken, computeren, een bad of douche nemen… Uit het onderzoek blijkt wel dat jongeren nochtans weten hoe ze stress in hun leven op lange termijn kunnen verhelpen. Door bijvoorbeeld een stille plek op te zoeken of te sporten. Jongeren kunnen die tips echter niet omzetten in hun dagelijkse leven en geven daarom ook aan dat ze meer begeleiding willen om te ontstressen.