Heeft de lente zijn eigen geur?

De lente is in het land en dat ruik je. Heeft de lente een specifieke geur of maakt onze neus ons iets wijs? "De lente heeft niet één, maar verschillende geuren", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt aan VTM NIEUWS.

Elke plant heeft zijn eigen combinatie van geurstoffen en elke tuin of park krijgt zo zijn 'eigen' geur. Toch klopt het gevoel wel dat we nu meer ruiken. "We komen uit een geurloze winter. Verschillende planten beginnen nu te bloeien en laten hun geuren vrij", legt de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) uit.

Wilgen, hyacinten, narcissen, buxusstruiken: ze staan nu allemaal in bloei en geven hun specifieke geur af. Toch vormen zij samen geen specifieke lentegeur, maar blijft de geur afhankelijk van waar je woont. In de stad zal de lente helemaal anders ruiken dan op het platteland.

"De warmte die de lente met zich meebrengt, zorgt ervoor dat de geuren mobiel worden", zegt Velt nog. "Het contrast met de winter ligt ook daarin. Van een koude, vrij geurloze periode naar een zonnige tijd, daar wordt een mens vrolijk van."