Haters op Facebook straks dan toch vrijuit?

De internetcel van de Federale Politie heeft geen pv’s kunnen opmaken voor de vele haatberichten na de dood van een Turks-Limburgse jongen. Hij werd doodgeschoten bij de aanslag op de nachtclub in Istanbul op oudejaarsavond. Maar Facebook verwijderde die haatberichten nog voor de politie pv’s had opgemaakt, daardoor gaan de auteurs waarschijnlijk vrijuit. CD&V wil Facebook nu verplichten om samen te werken met de politie om de mensen achter de haatberichten te kunnen vervolgen.

Kerim Akyil, de Turkse jongen uit het Limburgse Houthalen ging in Istanbul het nieuwe jaar vieren en kwam om bij de terreuraanslag. Op internet verschenen snel grove haatberichten. “Een Turk minder” met een smiley erbij of “nog velen te gaan hopelijk”.

De speciale internetcel van de politie kan voor racistische boodschappen alleen een pv opstellen als ze de haatberichten zelf vaststellen, maar Facebook heeft alles snel verwijderd.

Wetsvoorstel
CD&V wil daarom een wetsvoorstel indienen om sociale media te verplichten samen te werken met de politie, om mensen die haatberichten versturen te kunnen vervolgen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat sociale media verplichten moeilijk haalbaar is, maar dat er ook andere manieren zijn om flagrante haatpredikers aan te pakken. Via het gelijkekansencentrum Unia bijvoorbeeld.

Unia raadt aan snel foto's te nemen van de haatberichten zodat ze toch nog als bewijs kunnen dienen.

Bekijk ook: