Hacker steelt gegevens half miljoen patiënten

Een hacker is erin geslaagd om van een half miljoen Belgische patiënten gegevens te bemachtigen. Hun paswoorden, e-mailadressen en telefoonnummers. Géén medische dossiers, maar bijvoorbeeld wél de reden waarom ze langs wilden bij de dokter. De hacker vond een lek in de software die artsen gebruiken om afspraken te regelen via hun website. Dat heeft VTM NIEUWS ontdekt.

De hacker kon binnen dringen in de 'Digitale Wachtkamer', waar patiënten een afspraak kunnen maken bij hun huisarts."Het aantal patiënten dat het systeem gebruiken is iets meer dan 550 tot 660.000 duizend", reageert de zaakvoerder van de software. "Dat is enorm veel."

85.000 euro
De paswoorden kon de hacker gewoon onderscheppen, ze waren niet versleuteld. Maar ook de boodschappen die patiënten versturen via de Digitale Wachtkamer konden gelezen worden. De hacker eiste van de zaakvoerder van het bedrijf in een e-mail 42 bitcoins, in ruil voor zijn stilzwijgen. Dat is omgerekend 85.000 euro. En ook de artsen kregen een rekening.

Wachtwoord
Het bedrijf achter Digitale Wachtkamer heeft intussen een klacht in gediend bij de Computer Crime Unit van de politie. De zaakvoerder benadrukt dat de echte medische dossiers nooit zijn gestolen. Wie de website bezoekt, krijgt nu de vraag om een nieuw paswoord aan te maken.