Dossier Kasteelmoord

Gyselbrecht bekent opdracht tot Kasteelmoord

Verrassende wending gisteravond op het proces van de Kasteelmoord. Hoofdverdachte André Gyselbrecht bekende er plots dat hij vijf jaar geleden de opdracht gaf aan Pierre Serry om zijn schoonzoon Stijn Saelens te vermoorden, in zijn kasteel in Wingene. Hij sloeg daarmee de hele zaal met verstomming. De dokter uit Ruiselede heeft uitgebreid uitgelegd wat hem gedreven heeft. Opvallend is dat Gyselbrecht tot voor kort bleef volhouden dat het enkel de bedoeling was om zijn schoonzoon "een lesje te leren".

Tijdens het onderzoek hield André Gyselbrecht altijd vol dat het enkel de bedoeling was om zijn schoonzoon een lesje te leren. Gyselbrecht zegt nu dat hij ten einde raad contact heeft gezocht met zijn kennis Pierre Serry, maar dat het echte voorstel wel eerst van Serry zelf zou gekomen zijn. Pas op 26 januari 2012 zou hij definitief beslist hebben dat Stijn Saelens omgebracht moest worden en heeft hij de opdracht gegeven.

"Ik was ten einde raad. Elisabeth stond op het punt om samen met Stijn Saelens en de kinderen naar Australië te gaan", aldus de dokter. "Toen heb ik nogmaals aan Pierre Serry gevraagd om hem te doden. Het was mijn ultieme redmiddel, mijn laatste kans om mijn kleinkinderen te beschermen, die kinderen waren in gevaar."

Verhalen over incest
Gyselbrecht zei dat hij zijn schoonzoon probeerde aanvaarden, maar dat de berichten over incest hem over de streep hebben getrokken. "Dan moet je als grootvader en arts je verantwoordelijkheid nemen. Je moet dat een halt toe roepen. Ik heb met de vader van Stijn Saelens gebeld. Ik heb ook een procureur buiten de provincie om advies gevraagd. Ik heb tientallen mensen aangesproken. Ik heb er alles aan gedaan om te voorkomen dat het zou gebeuren.

In die periode ontmoette Gyselbrecht meermaals Pierre Serry. Hij verklaarde aan de man uit Aalter dat hij Saelens zou doden als het nog zou gebeuren. "Pierre heeft gezegd dat ik dat zelf niet moest doen. Hij zei dat ik hem moest contacteren en dat het nooit zou uitkomen als hij het regelde."

Uiteindelijk was eind januari voor Gyselbrecht de maat vol, omdat Saelens niet in therapie ging en hij er ook mee dreigde om met de kinderen naar Australië te vertrekken. "Het blijft de integriteit van kleine kinderen die op spel staat, ik blijf erbij dat die kinderen in gevaar waren."

"Schrik om alles te verliezen"
"Ik denk dat het verschrikkelijk moeilijk was om dat te zeggen", reageerde Gyselbrechts advocaat Johan Platteau achteraf. "Het gaat niet alleen over zijn eigen leven, maar ook over dat van zijn dochten, zijn zoon, zijn kleinkinderen, ... Het was afgesproken dat hij het ging zeggen. De vraag was alleen wanneer. Ik heb hem de aanzet gegeven. Ik denk dat hij op een bepaald moment moet gedacht hebben: de waarheid is beter dan de leugen."

De advocaat van Pierre Serry, Kris Vincke, reageerde kwaad. “Ik ben vooral verwonderd”, zei hij. “Het is allemaal strategie. Een hele dag voert hij een show op en ’s avonds bekent hij vlug. Maar dan komt het venijn en wordt er gezegd dat Serry het zelf voorgesteld heeft. Ik heb alleen vastgesteld dat hij met gebarentaal duidelijk gemaakt heeft dat dit zeker niet klopt."

Opnieuw verhoor?
Gisteren was de eerste dag van het proces van de Kasteelmoord. De start verliep tumultueus. Door verschillende incidenten liep het proces ook meteen vertraging op en door de verklaring van Gyselbrecht kan het proces vandaag niet voortgezet worden. Alle beklaagden moeten opnieuw verhoord worden door de politie. Daar dringen de advocaten van de verdediging alvast op aan.

Wat gebeurde er precies?
Op 31 januari 2012 vond Elisabeth Gyselbrecht, de vrouw van Stijn Saelens een grote plas bloed en verschillende kogelhulzen in de inkomhal van het kasteel waar ze met haar man woont. Twee weken later werd het lichaam van Stijn Saelens gevonden in een bos in Maria-Aalter, vlakbij een chalet van Pierre Serry, een goede vriend van dokter André Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens.

De speurders kregen al snel zijn schoonvader André Gyselbrecht in het vizier als vermoedelijke opdrachtgever van de moord. De dokter zelf ontkende echter in alle talen en beweerde dat hij Saelens gewoon “een lesje wilde leren” omdat die zijn dochtertje zou misbruikt hebben.

Pierre Serry, op wiens grond het lichaam werd gevonden, bleef ondertussen in de cel. Hij repte twee jaar lang met geen woord, maar ging uiteindelijk toch door de knieën. Hij gaf toen toe dat het effectief de bedoeling was om Saelens om het leven te brengen en sprak van een moord op bestelling.

Volgens zijn advocaat heeft Gyselbrecht lang niet willen toegeven dat hij de opdracht gegeven had tot de moord uit schrik voor de reacties van zijn familie en zijn omgeving.

Bekijk ook: