Dossier De Grote Geldbarometer

Grote Geldbarometer: dit doe je best met je geld in 2018

Hoe zorg je ervoor dat je spaargeld zo goed mogelijk rendeert in 2018? Elk jaar rond nieuwjaar stelt financieel expert Paul D’Hoore voor VTM NIEUWS een portefeuille samen van 10.000 euro: 'De Grote Geldbarometer'. Gisteren maakte D’Hoore bekend dat de Geldbarometer in 2017 een rendement van 7 procent haalde. Vandaag maakt hij bekend hoe hij 10.000 euro spaargeld zou spreiden over verscheidene beleggingen in het komende jaar.

(lees verder onder de grafiek)

 1. Aandelen: 5.442 euro
  Net als vorig jaar gaat meer dan de helft van de 10.000 euro naar aandelen. Paul D’Hoore belegt 5.442 euro op de beurs. Dat blijft natuurlijk een risicovolle belegging, dus loop je liever geen enkel risico, dan doe je dat beter niet. In VTM NIEUWS op 1 januari om 19 uur maakt Paul D'Hoore trouwens de aandelentips voor 2018 bekend. 

 2. Obligaties: 2.917 euro
  2.917 euro investeert Paul D’Hoore in 2018 in obligaties, iets minder dan vorig jaar. Grote winsten moet je daar niet van verwachten, maar obligaties zijn wel iets winstgevender dan een klassiek spaarboekje.

 3. Spaarboekje: 858 euro
  Het is altijd veilig om een deel van je spaargeld op een spaarboekje te houden, om altijd een buffer ter beschikking te hebben. Spaarrekeningen brengen wel zo goed als niks meer op.

 4. Gestructureerde belegging met kapitaalbescherming: 250 euro
  Bij deze fondsen beleg je op de beurs, maar ben je wel zeker dat je geen verlies zal boeken. Daardoor krijg je ook niet de volledige winst uitbetaald, maar je krijgt wel zeker het volledige basisbedrag terug.

 5. Vastgoed: 233 euro
  Paul D’Hoore belegt in 2018 ook een klein deel van het spaargeld in vastgoed, iets meer dan vorig jaar.

 6. Goud: 167 euro
  Aan de belegging in goud hielden we in 2017 een klein verlies over. In 2018 wordt toch verwacht dat goud in waarde zal stijgen, daarom beleggen we er nu een iets groter percentage van ons budget in.

 7. Hefboomfondsen: 133 euro
  Tot slot belegt Paul D’Hoore dit jaar nog 133 euro in hefboomfondsen. Dat zijn gespecialiseerde fondsen die heel hard kunnen stijgen, maar ook heel hard kunnen dalen. 

Calculator
Op deze pagina kan je zelf berekenen hoe je jouw totale spaarbudget spreidt over de verschillende beleggingen. 

'De Grote Geldbarometer' wordt samengesteld op basis van de typeportefeuilles van deze financiële instellingen: KBC, ING, Belfius, Argenta, Degroof Petercam, ABN AMRO.

Bekijk ook: De Grote Geldbarometer 2017 klokt af op 7 procent rendement