Groot tekort aan leerkrachten: 1.500 vacatures in Vlaanderen

Er is een groot tekort aan leerkrachten in Vlaanderen. Momenteel zijn er maar liefst 1.500 openstaande vacatures in het onderwijs. Dat zijn er dubbel zoveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die VTM Nieuws heeft opgevraagd.

Het tweede trimester van dit schooljaar start overmorgen met een groot tekort aan leerkrachten in Vlaanderen: er zijn maar liefst 1,500 openstaande vacatures. Dat zijn er dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Leerkrachten moeten inspringen voor mekaar en klassen worden bijzeengezet om dat op te vangen. Er is momenteel veel werk op de arbeidsmarkt en mensen kiezen daardoor eerder voor een job in de private sector dan voor het onderwijs.

Het lerarentekort in Vlaanderen is niet nieuw en dreigt de komende jaren nog nijpender te worden. Zo moet Vlaanderen tegen 2024 jaarlijks op zoek naar zo'n 5.000 tot 7.000 leerkrachten. 

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, ziet verschillende mogelijke oorzaken van het hoge aantal openstaande vacatures. "Er zijn meer leerlingen, dus er zijn ook meer leraren nodig. Ten tweede zien we de lerarenopleidingen stagneren. Er komen dus niet meer leerkrachten. Ten derde trekt de economie aan, dus zijn er naast het onderwijs veel werkkansen", aldus Boeve aan VTM Nieuws.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) plant in 2019 een campagne om de positieve kanten van het onderwijs in de kijker te zetten in de hoop zo meer mensen te stimuleren om leerkracht te worden. "Er moeten voldoende leerkrachten zijn die bereid zijn om les te geven en die ook graag les geven. Gelukkig studeren er elk jaar nog veel leerkrachten af, maar zeker in STEM-richtingen is er een tekort. Het feit dat we het nu in de vernieuwde lerarenopleiding mogelijk maken om vanaf je eerste jaar aan de universiteit te kiezen om leraar te worden, zal hopelijk jongeren stimuleren om ook voor het beroep van leerkracht te kiezen", aldus Crevits.