Groenten uit rekken na 9 listeria-doden

De afgelopen drie jaar zijn in verschillende Europese landen negen doden gevallen door een besmetting met een listeria-bacterie. Diezelfde stam werd ook aangetroffen in een Hongaarse fabriek van het Belgische groentebedrijf Greenyard.

Het bedrijf hamert erop dat dat niet per se betekent dat er ook een medische link is tussen de twee stammen. "Dat moet nog verder onderzocht worden", zegt Dennis Duinslaeger van Greenyard. Ook het Europees voedselagentschap EFSA houdt het erop dat dezelfde stam ook werd aangetroffen in de Hongaarse fabriek.

EFSA communiceerde al op 3 juli over de doden door listeria, maar het was De Tijd die de link maakte met de terugroepacties die Greenyard de voorbije tien dagen lanceerde.

Kort na de eerste berichten zakte het Greenyard-aandeel op de Brusselse beurs met 9,5 pct. In afwachting van communicatie van het bedrijf schortte beurswaakhond FSMA het aandeel op.

Besmetting in fabriek
Op 29 juni werd Greenyard door de Hongaarse autoriteiten op de hoogte gebracht van de besmetting in zijn fabriek. EFSA kwam dus op 3 juli met zijn communicatie, en op 4 juli lanceerde het bedrijf ook zelf een terugroepactie en werden ook andere voorzorgsmaatregelen genomen, zoals de productie in Hongarije stopzetten. "Voedselveiligheid is onze hoogste prioriteit", aldus Duinslaeger.

Greenyard bekijkt nu wat de impact is voor de productie en de financiën, maar de focus ligt vooral op een "efficiënte en duidelijke terugroeping". De vestiging in Hongarije levert elk jaar 24 miljoen euro omzet op. De totaalomzet van Greenyard bedroeg in 2017 4,2 miljard euro.

38 zieken
Behalve de negen doden raakten ook 38 mensen ziek. In België vielen geen doden, wel in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten, en de afgelopen weken werden al enkele terugroepacties gelanceerd. Volgens het Europees voedselagentschap EFSA wordt nu nog nagegaan hoe de besmettingen in de Hongaarse fabriek konden gebeuren. Zodra daar meer duidelijkheid over is, zullen mogelijk ook andere Greenyard-fabrieken worden onderzocht.

Risico verkleind
Nog volgens EFSA is het risico voor de bevolking verkleind door de terugroepacties, maar het wijst erop dat er nog steeds gevaar dreigt. "Nieuwe gevallen kunnen nog steeds ontstaan door de lange incubatietijd, die tot 70 dagen kan duren." Bovendien zijn diepvriesproducten lang houdbaar. Daardoor stijgt de kans dat mensen achteloos besmette producten bewaren in hun diepvriezer.

Voeding waarin de listeria-bacterie zit kan mensen ziek maken. Symptomen zijn hoofdpijn en koorts. De bacterie kan ook de ernstige ziekte listeriose veroorzaken. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden.