Griepepidemie eist tol: meer doden dan vorig jaar

De griep eist een zwaardere tol dan vorig jaar. Het ziet er nu al naar uit dat er meer mensen sterven aan de griep. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar sommige begrafenisondernemers hebben nu een kwart meer uitvaarten dan tijdens de grieppiek van vorig jaar. En ze zijn bang dat het de komende weken nog erger wordt, want de ziekenhuizen liggen overvol.

De winter is nu echt in het land. Een staalblauwe hemel, mooi zonnetje en … ijskoude temperaturen. De keerzijde? We zitten op de piek van de griepepidemie. 

Buffer in ziekenhuis
In het ziekenhuis Heilig Hart in Leuven krijgen ze gemiddeld 55 patiënten per dag binnen. De laatste dagen waren dat er soms meer dan 80. Vooral ouderen met griep komen binnen en daar is de kans op complicaties ook nog eens groter. Het ziekenhuis houdt dan ook strikt in de gaten hoeveel patiënten er worden opgenomen.

“Opnamebeperking betekent dat wij de ziekenwagens die van buiten de regio komen via 112 niet toelaten in onze regio”, zegt Hilde Quintens, spoedarts in het Heilig Hart in Leuven. “Dit met de bedoeling om alle bedden te gebruiken voor mensen van binnen de regio, en niet van buiten.” Ook andere ziekenhuizen werken met zo'n buffer of schakelen extra personeel in.

Begrafenisondernemers
Dat de griep zijn tol eist, zien ze ook bij de crematoria en de begrafenisondernemers. Sommigen hebben een kwart meer uitvaarten. “Iedereen staat op stand-by. Mensen beginnen om acht uur ’s ochtends en werken tot acht à negen uur ’s avonds”, zegt de voorzitter van de Belgische begrafenisondernemers Jozef Dexters.

Ondersterfte na oversterfte
Elk jaar vallen er tussen de 500 en de 5.000 doden door griep, de meesten nu wel tijdens de wintermaanden. “Je kan maar een keer sterven. De mensen die overlijden zijn vaak zwakke mensen die anders ook zouden gestorven zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Die periode van oversterfte wordt vaak gevolgd door een periode van ondersterfte.”

Meer weten?