Goedkoper op reis? Boek als buitenlander

Wil je goede deals scoren voor je reis deze zomer? Bekijk de prijzen voor gelijkaardige deals voor je droomvakantie dan eens alsof je niét uit België komt. De prijzen voor (bijna) exact dezelfde reizen kunnen namelijk verschillen van land tot land. Een tripje naar Spanje kost je bijvoorbeeld 350 euro minder op die manier, maar er is meer.

We worden ermee overstelpt: aanbiedingen, mails, advertenties op Facebook met vroegboekkortingen voor reizen in de zomer. Heel wat Belgen boeken dan ook nu al hun vakantie. Daarbij belangrijk om een goede deal te scoren? Eens (virtueel) over de landsgrenzen heen zoeken, dat doet de krant De Standaard uit de doeken. We deden ook zelf even de test. 

Als je bijvoorbeeld met je kinderen of met je vriend(in) naar Disneyland Parijs wil, kan je goedkoper in hotels van Disney verblijven als je op de Duitse versie van de site kijkt. Eind augustus drie overnachtingen in het Disneyland kost je 3.446 euro op de Belgische versie van de site. Voor exact dezelfde formule en in dezelfde periode kost je dat op de Duitse versie van de site 2.584,50 euro. Dat is 861,50 euro verschil.

De deal op de Belgische site:

Exact dezelfde deal op de Duitse site:

Hoe komt dat?
De voornaamste reden voor dat immense prijsverschil hoef je niet ver te zoeken. In heel wat Duitse regio’s loopt de zomervakantie voor schoolgaande kinderen al midden augustus af. Bij ons duurt die tot eind augustus. Als je als Duitser boekt, boek je dus in een periode die buiten de schoolperiode valt, waardoor het goedkoper wordt.

Pakketreizen
Zo zochten ook wij een reis op in een TUI-hotel in Torremolinos in het Spaanse Malaga. De all-invakantie mét en bustransfer voor twee personen kosten in de periode van 2 juli tot 9 juli 2.388 euro op de Belgische website. Voor diezelfde formule betaal je op de Duitse site 2.038 euro. Dat is een verschil van 350 euro.

Het ‘grote’ verschil? Op de Duitse website bieden ze een formule aan waarbij je een tussenstop maakt in Barcelona. Als je op de Belgische website boekt, vlieg je rechtstreeks naar Malaga.

De Belgische site:

De Duitse site:

Reisorganisatoren waarschuwen wel dat je op je bestemming dan ook een Duitser bent. Je kan dus niet terecht bij de Nederlandstalige reisleiders bij problemen.

Meer tips om goedkoper te reizen?

Dit artikel is aangepast. Meer informatie over die aanpassing vind je hier