Goedkope of dure oplader: wat is het verschil?

Een officiële iPhone-oplader mét kabel kost al snel 50 euro, terwijl er in supermarkten laders voor minder dan 5 euro over de toonbank gaan. Vanwaar dat enorme prijsverschil? VTM NIEUWS zocht het uit en liet zes verschillende opladers testen aan de Howest. "Er zijn duidelijk verschillen tussen de opladers", zegt Tim Vandendriessche, opleidingscoördinator Energiemanagement. 

De verschillende laders werden in een eerste fase getest op rendement, sluimerverbruik, temperatuur en oplaadtijd. "Uit de metingen blijkt dat er weinig verschillen zijn op korte termijn", benadrukt Tim Vandendriessche van Howest. "Al is er wel een verschil wat de oplaadtijd betreft, de officiële laders laden gemiddeld zo'n halfuur sneller op." 

Groot verschil
"Maar we hebben de laders ook opengemaakt en daar zijn wel enkele grote verschillen te bespeuren", legt Vandendriessche uit. "Bij de goedkope laders zaten er toch enkele tussen waar we schrik zouden hebben om ze te gebruiken." Hij maakt zich vooral zorgen op de mogelijke problemen op lange termijn vanwege de bouwkwaliteit van de laders. "De goedkope zouden maar een paar maanden kunnen meegaan", schat hij. 

Bouwkwaliteit
"De behuizing van de Kruidvat-oplader is minder sterk dan van het originele model." De binnenkant is minder robuust en de afwerking gaat niet tot in de details. Hetzelfde zien we bij de andere laders in de test: "De oplader van Huawei is heel sterk gebouwd en goed afgewerkt, terwijl het verschil met de goedkopere opnieuw heel groot is." 

Hema oplader (11 euro), Huawei Super Charger (28,90 euro), oplader Belkin (19,99 euro)

Veiligheid
Maar hebben die verschillen aan de binnenkant ook gevolgen op vlak van veiligheid? Volgens brandpreventieadviseur Tim Renders zijn zo'n details wel belangrijk. "Die loszittende componenten kunnen gemakkelijk met elkaar in contact komen en dat kan vonkvorming komen en uiteindelijk tot brand." 

"Onderzoek nodig"
In Nederland heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar 41 opladers onderzocht en er meteen 24 brandgevaarlijke laders uit de handel gehaald. Vooral goedkopere opladers en opladers uit China voldoen vaak niet, blijkt uit het onderzoek. Brandpreventieadviseur Tim Renders wil ook in België meer duidelijkheid. "De FOD Economie moet bekijken of het mogelijk is om die opladers verder te onderzoeken."

"Laders voldoen aan normen"
"In de ontwikkeling van onze telefoonproducten staan duurzaamheid en veiligheid voorop", reageert Kruidvat op het onderzoek. "De laders zijn hiervoor uitvoerig getest door DEKRA, een onafhankelijke keuringsinstantie en voldoen aan de hoogste Europese veiligheidsnormen. Zoals uit uw onderzoek is gebleken is de werking van de producten gelijk aan de laders van de bekende merken. De verwachting die wordt uitgesproken over het mogelijk effect van de behuizing van de oplader herkennen wij niet."  

Dymond Duo USB , Action (3,99 euro), Apple oplader (25 euro), oplader Kruidvat (3,99 euro)

"Geen klachten"
Bij Action, waar de Dymond oplader verkocht wordt, hebben ze nog geen klachten over de lader gekregen. "Action verkoopt deze oplader al enige tijd in grote aantallen en we ontvangen zelden klachten van onze klanten", klinkt het. "Ook de testrapporten van onze fabrikant tonen aan dat deze oplader prima functioneert."

Dymond zelf benadrukt dat de oplader voldoet aan alle certificaten. "Wij zijn ervan overtuigd dat dit product correct is geproduceerd en goed presteert", reageert het Belgische bedrijf. "Alle geldende normen, richtlijnen en standaarden zijn correct nageleefd."

Ook kabel is belangrijk
Ook de kabel is natuurlijk belangrijk. “Alle stroom die verloren gaat, wordt omgezet in warmte. In het ergste geval kan dat leiden tot delen die smelten”, legt Hans Ameel van het lab uit. Voorts is de lengte ook een aandachtspunt: “Hoe korter, hoe beter.”

Ameel waarschuwt voor goedkope kabels: “De geleiders moeten voldoende dik zijn, maar in goedkope kabels zijn die van mindere kwaliteit. Er zit soms zelfs textiel tussen geweven.”