Goedkoop op reis met deze hacks

Nu reiskantoren ons langs alle kanten met last minutes bestoken, vragen wij ons af of het nog goedkoper kan. "Absoluut", zegt reisblogger Bart Lapers. Hij geeft tips om de goedkoopste vluchten en hotels te vinden. 

"Flexibiliteit is de beste troef voor een goedkope reis", zegt Bart Lapers. De blogger schrijft al jaren op z'n website over de luxereizen die hij bijna wekelijks maakt. "Wie goed zoekt op het internet kan altijd interessante deals vinden. Maar wie geen voorkeur heeft qua datum en bestemming doet de beste zaken." Via Google Flights of KAYAK is er een aparte link naar een wereldkaart, waar de goedkoopste bestemming meteen opvallen. 

Prijsalerts
Een minder arbeidsintensieve manier is om via nieuwsbrieven of notificaties op de hoogte te blijven van deals en error fares (fouttarieven). Holiday GuruVakantiepiraten, Mighty Travels en Secret Flying zijn tools die zo'n stunts bijhouden. Wie zelf wil grasduinen tussen alle fouttarieven en spotgoedkope deals kan dan weer terecht op de fora van Flyertalk.

Zoekmachine
Wie al een bestemming in gedachte heeft, kan zijn zoektocht best starten met Google Flights. De zoekmachine heeft sinds kort een krachtig algoritme om alle prijzen van de vliegtuigmaatschappijen met elkaar te vergelijken. "Maar wie daar een goede prijs vindt, kijkt best ook eens verder op andere vergelijkingswebsites zoals KAYAK", voegt Lapers toe. "En om echt zeker te zijn, kijk je best voor de zekerheid nog eens op de officiële website van de vliegtuigmaatschappij." 

Vertrekken in buurland
Kijk ook eens naar luchthavens in de buurlanden voor internationale vluchten. Het scheelt vaak enkele honderden euro's om even de wagen te nemen naar Duitsland of Nederland. Om snel de prijzen te vergelijken van de verschillende luchthavens gebruik je best een vergelijkingswebsite zoals Google FlightsSkyscanner of Paperflies. "Om de prijs nog extra te laten dalen, kan je ook vertrekken vanuit Brussel naar een bestemming en terugkeren via de luchthaven van Charleroi." 

Niet nadenken
"Topdeals of fouttarieven laat je best niet te lang liggen", zegt Lapers. Als error fares op het internet circuleren, moet je snel zijn. Er zijn namelijk heel wat geïnteresseerden als het om spotprijzen gaat. Maar komen maatschappijen hun belofte ook na als er foutieve prijzen online staan? "Meestal keuren de airlines de prijzen goed als het gaat om fouttarieven in economy class", legt de blogger uit. "Maar voor error fares in business class is dat niet altijd het geval." 

Geen Booking.com
"Een belangrijke tip bij het zoeken naar een hotel is om de populaire website Booking.com links te laten liggen", argumenteert Lapers. "Je kiest beter voor een website die alle prijzen op het internet met elkaar vergelijkt zoals HotelsCombined.com of Trivago." Wie echt last minute op zoek is naar een hotel kan dan weer terecht in de app Hotel Tonight

Net zoals bij de vliegtickets zijn er ook voor de hotels websites die speciale aanbiedingen of error rates verzamelen. Zo'n deals zijn terug te vinden op het forum van FlyerTalk of de website van Extreme Hotel Deals.

Bij onafhankelijke hotels is het volgens Lapers altijd de moeite om nog eens te bellen naar het hotel. "Bel naar het hotel en vraag of er een betere prijs is voor je kamer. Meestal moeten hotels commissies betalen aan boekingsites, waardoor het voor hen interessanter is om rechtstreeks met jou een deal te sluiten."

Meer info over de hacks en tips van Bart Lapers vind je op zijn blog.