‘Goede’ bacteriën blijken geen effect te hebben

Zogenaamde goede bacteriën of probiotica, die vaak worden aangeprezen omdat ze je organisme een boost zouden geven, blijken geen effect te hebben. In sommige gevallen zijn ze zelfs schadelijk. Dat schrijft De Morgen. Vlaamse experts willen valse voedingsmythes daarom beter gaan bestrijden.

Voedingsproducenten beweren dat de probiotica het interne ecosysteem herstellen na een antibioticakuur. Vakblad Cell heeft dat onderzocht en kwam tot de vaststelling dat probiotica dan potentieel schadelijk kunnen zijn. Bovendien kunnen probiotica ook zwaarlijvigheid en ontstekingen veroorzaken.

Volgens voedingsdeskundige Patrick Mullie (VUB) gaat het vooral om een commercieel concept. “Dit soort voedingshypes is op zeer weinig gebaseerd”, zegt hij aan De Morgen. “De wetenschap zoekt al sinds de jaren 30 naar wat de positieve effecten zijn en we weten het nog altijd niet.”

Mythes
Mullie werkt nu, samen met andere experts, aan een plan om vals voedingsnieuws te bestrijden. Er bestaan namelijk allerlei mythes die door zelfverklaarde experts, maar ook door de industrie zelf, de wereld in worden gestuurd. De mythes zijn niet altijd gevaarlijk, maar kunnen wel tot extremen en obsessies leiden.

Ook Gezondheid en Wetenschap, een onafhankelijke website van wetenschappers in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, gaat de strijd tegen fake voedingsnieuws aan. Op hun website lees je of nieuwe voedingsclaims daadwerkelijk kloppen.