Gewicht verliezen? Zondig af en toe!

Af en toe zondigen, helpt om je dieet langer vol te houden. Dat zegt voedingsexpert Patrick Mullie aan VTM NIEUWS naar aanleiding van een artikel in Het Laatste Nieuws. “Weten dat je die vrijheid hebt, helpt je vooruit.”

Wie graag wil afvallen, kan beter af en toe valsspelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Tasmanië in Australië. Wie af en toe eens tegen de dieetregels ingaat, verliest volgens de onderzoekers meer gewicht. “Als je slaafs je dieet volgt, valt je lichaam in een soort van spaarstand, waardoor je juist meer honger zal krijgen”, zegt Mullie. 

Onderzoek
Onderzoekers volgden twee groepen van mannen die kampten met overgewicht. In de eerste groep kregen de mannen drie maanden en half een streng dieet voorgeschoteld waarin ze maar een derde van hun normale caloriebehoefte mochten verorberen.

De tweede groep volgde per maand ook twee weken dat strenge regime. De andere twee weken aten ze normaal. Dat deden ze dubbel zolang als de mannen in de eerste groep. Na zeven maanden bleek dat diegenen die af en toe eens hadden gezondigd, 47 procent meer gewicht kwijt waren dan de andere mannen die nooit hadden gezondigd. 

Realistisch
Diëten onderbreken met enkele rustpauzes zorgt ervoor dat je op een efficiëntere manier gewicht verliest, besluiten de onderzoekers. De reden? Als je de helft van de tijd normaal eet (zo’n 2.500 bij mannen, 2.000 voor vrouwen), blijft je lichaam hormonen aanmaken die aangeven wanneer je juist genoeg gegeten hebt. “Als je een heel streng regime ondergaat, is dat minder het geval waardoor je een grotere honger gaat creëren. Tijdens een dieet gaat je lichaam in een soort van spaarmodus", zegt Mullie. 

Minder tussendoortjes
“Volg vooral geen commerciële, strenge diëten van 800 à 1.000 calorieën. Eet altijd een gewone maaltijd en minder tussendoortjes. Maar heb vooral geduld. Iedereen wil drie kilogram per week afvallen, terwijl we allemaal weten dat een halve tot een kilo om de twee, drie weken ideaal en gezond is. Maar dat is voor velen niet motiverend", besluit de voedingsexpert.