Gevangenen Dendermonde terug in cel

De actie van de gevangenen in Dendermonde is afgelopen. Een 80-tal gevangenen weigerde na een ochtendwandeling om opnieuw naar hun cel te gaan. Vijf uur lang bleven ze op de binnenkoer zitten zonder eten of drinken. De discussie zou gaan over een namiddagwandeling die moslims krijgen nu de ramadan van start gaat. De andere gevangenen vonden dat niet eerlijk. Het is niet duidelijk of er nu een compromis is gevonden.

De discussie ontstond na de ochtendwandeling. "Een 80-tal gedetineerden weigerde naar binnen te gaan", legt Eddy De Smedt van de vakbond VSOA uit. "Een persoon heeft een gesprek gehad met de directie, maar dat is uiteindelijk op niks uitgedraaid. Men heeft daarop bijstand gevraagd van de lokale politie, maar die was klaarblijkelijk onderbemand. Daarom werd nadien de federale politie erbij gehaald."

Rond 16.30 uur zaten de gevangenen allemaal terug in de cel. Dat bevestigt Kathleen Van De Vijver, de woordvoerder van het gevangeniswezen, aan VTM NIEUWS.

Er zouden enkele kleine schermutselingen geweest, maar er is niks ernstigs voorgevallen. De directie zal samenzitten om het incident te bespreken en eventueel maatregelen te treffen.