Gents theater zoekt IS-strijders

NTGent is op zoek naar teruggekeerde Syriëstrijders voor een theatervoorstelling over het Lam Gods, bericht Het Laatste Nieuws. Volgens regisseur Milo Rau zijn ze een moderne versie van de kruisvaarders.

'Lam Gods' wordt in het najaar de eerste NTGent-productie van Milo Rau, de nieuwe artistieke directeur van het gezelschap. Rau wil het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck omvormen tot een theaterstuk over de Gentse samenleving van vandaag.

Productieleider Annabel Heyse zoekt daarom een reeks uiteenlopende profielen, zoals bijvoorbeeld een Adam en Eva, maar dus ook kruisvaarders. "In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden", vindt Heyse.

Niet actief op zoek
NTGent zoekt daarom naar "overtuigde gelovigen" en doet dat met de slogan 'U vecht voor uw overtuigingen? U hebt gevochten voor IS?', in de hoop de juiste mensen aan te spreken. "Ik wil niet zeggen dat we actief IS-strijders aan het rekruteren zijn", zegt Tom De Clercq, persverantwoordelijke van NTGent. "Maar als zo'n verhaal in de voorstelling past, sluiten we dat zeker niet uit."

Arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen denkt dat de zoektocht moeizaam zal verlopen. Hij heeft ook ethische bedenkingen.