Geen wegverlichting langs de E313 en E314 tijdens stormweer

Ondanks code oranje die momenteel van kracht is, stond langs de E313 en E314 tussen Herentals-Oost en Genk vannacht na twaalf uur de wegverlichting niet aan. Bestuurders ondervonden zware hinder door het moeilijke zicht en de hevige regenval.

Sinds 2011 wordt ruim de helft van de snelwegen ’s nachts niet meer verlicht. Op belangrijke knooppunten en op- en uitritten van de autosnelwegen blijven de lichten wel aan. Bij extreme weersomstandigheden kan de verlichting uitzonderlijk ook weer ingeschakeld worden, maar dat is wettelijk niet verplicht, aldus Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. Het inschakelen van de lichten gebeurt dan op vraag van het KMI of de wegpolitie.

Het KMI bevestigt dat ze gisteren de opdracht hebben gegeven aan het Agentschap Wegen en Verkeer om de verlichting tussen Herentals-Oost en Gent aan te zetten. Maar Wegen en Verkeer zegt dat het voor de E313 en E314 enkel een waarschuwing gekregen heeft tot twaalf uur ‘s nachts. De operatoren hebben de lichten na middernacht dus opnieuw uitgezet, ondanks de zware regenval die nog volgde. Het KMI zegt dat er geen afspraak is gemaakt tussen hen en Wegen en Verkeer voor de periode tussen middernacht en zonsopgang. Daarom zijn de lichten 's nachts dan ook nog nooit op hun vraag aangedaan.