"Geen verschil kuiken en pakje Amazon"

Er komt kritiek op de vergassing van 20.000 kuikens op het tarmac van Brussels Airport. "Het is ver gekomen dat de meest diervriendelijke oplossing bij te transporteren dieren, het doden is. Er is geen verschil tussen pakjes van Amazon en dieren", reageert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum. Groen-parlementslid Bart Caron spreekt van "Absurdistan". "Kuikens naar de andere kant van de wereld vliegen is effenaf waanzin", zegt hij. 

Op vraag van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op het tarmac van Brussels Airport. Twee pogingen om de diertjes naar Kinshasa over te vliegen, mislukten en de exporteur wou de container niet terugnemen. De gang van zaken botst op kritiek en verontwaardiging.

“Absurdistan”
"Absurdistan", zegt Groen-parlementslid Bart Caron. "Dat kan zomaar... in het land waar minister Weyts koning van de dieren is", hekelt Caron op Facebook. De Groen-politicus noemt het transporteren van kuikens naar de andere kant van de wereld ook "effenaf waanzin".

"Hoe dan ook moet de onverantwoordelijke exporteur aangepakt worden, en wellicht ook de luchthaven zelf. Die moet toch voorzorgen nemen als er dieren worden vervoerd (...). Levende dieren zijn geen schoenen, of koekjes of schoonmaakproducten. Daar ga je anders mee om", zegt hij nog.

“Geen verschil tussen pakjes van Amazon en dieren”
Ook onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum reageert: "Veel dieren worden over lange afstanden getransporteerd terwijl niemand er zich om bekommert. Er is geen verschil tussen pakjes van Amazon en dieren. Die langeafstandtransporten zouden beter niet gebeuren en op zijn minst moet in elke fase van het transport iemand uitdrukkelijk verantwoordelijk worden gesteld voor de zorg." 

Export levende wezen
N-VA-parlementslid Jelle Engelbosch spreekt dan weer van een "noodzakelijke dringende beslissing om het dierenleed te stoppen". Maar ook hij heeft grote vragen bij dergelijke transporten. "Fundamenteler moeten we ons wel de vraag stellen over de export van levende wezens die als economische 'producten' de wereld rondgestuurd worden."

"Minister Weyts gaat alvast onderhandelen op Europees niveau voor de verstrenging van de regelgeving. Maar met een mondiale markt blijft dat moeilijk om vanuit Vlaanderen te sturen", aldus Engelbosch. 

Lees ook: