Geen thuisonderwijs voor zieke? School veroordeeld!

Een school uit Geraardsbergen is veroordeeld omdat ze een leerling met de ziekte van Lyme geen thuisonderwijs heeft aangeboden. Dat meldt Het Nieuwsblad. Ernstig zieke kinderen hebben recht op een leerkracht die aan huis komt, maar de school heeft geen hulp geboden.

De nu 20-jarige Emma Bilterijst was te ziek om naar de klas te gaan. Eerst volgde ze nog lessen via Bednet. Maar ze vroeg ook extra ondersteuning via het systeem Tijdelijk Onderwijs aan Huis, wat zou betekenen dat een leerkracht tot vier uur per week bij haar thuis les zou komen geven. De school, het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen, ging niet op die vraag in.

Strijd
Na een juridische strijd van 3,5 jaar heeft het Gentse hof van beroep het Sint-Catharinacollege uit Geraardsbergen veroordeeld tot een schadevergoeding van 6.875 euro. Volgens advocate Myriam Van den Abeele een belangrijk arrest. “Voor het meisje, maar ook voor andere zieke leerlingen uit het secundair onderwijs, en voor hun ouders. Ze weten nu ook dat zij rechten kunnen afdwingen, en het is een sterk signaal naar de scholen.”

De advocaat van de school bekijkt wel nog of cassatie mogelijk is. Het meisje vecht intussen nog steeds tegen de ziekte, maar haalde op een nieuwe school wel haar middelbaar diploma. 

1643 zieken
Leerlingen die langdurig ziek zijn, hebben recht op thuisonderwijs en veel scholen doen dat ook, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Vorig jaar kregen 1643 zieke leerlingen in het middelbaar op die manier les, dat zijn er ruim een kwart meer dan het jaar ervoor. In de lagere school gaat het om 550 kinderen. Scholen krijgen daar ook budgetten voor, zegt Crevits.