Gedaan met 9,99 euro in de winkel

Vanaf 1 december zullen handelaars cashbetalingen verplicht moeten afronden naar het dichtstbijzijnde getal van 5 eurocent. Dat heeft de Kamer goedgekeurd. "Cashbetalingen worden nu verplicht afgerond. Zo geraken we verlost van de centjes van 1 en 2 eurocent", zegt minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.

Sedert 2014 kregen handelaars de mogelijkheid om de bedragen bij cashbetalingen af te ronden naar het dichtstbijzijnde bedrag van 5 eurocent. Maar het aantal ondernemingen die afronden, blijft beperkt. Volgens een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) begin 2018, zouden slechts 3 op 10 handelaars dit doen. Toch blijkt volgens deze bevraging dat meer dan 8 op 10 kleinhandelaars voorstander zijn van de afronding.

Cashbetalingen worden nu verplicht afgerond. Voor betalingen met de bankkaart is de afronding een vrijwillige keuze van de handelaars. Wanneer ze dit doen, moeten ze dit duidelijk aangeven aan de klanten door bijvoorbeeld een pictogram op te hangen.

De "rosse centjes" blijven wel een geldig betaalmiddel, zegt Peeters. "De kleine muntjes hebben wel nog een betaalkracht, Ze zullen dus nog steeds kunnen worden uitgegeven."