Gebeurt data-opslag binnenkort in poeder?

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben een manier ontwikkeld om informatie op te slaan in poedervorm. De biochemische technologie kan op die manier klassieke opslagmethoden zoals USB-sticks vervangen. Het onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Communications.

Wetenschappers van de Universiteit Gent uit de domeinen chemie, biochemie en informatica hebben de krachten gebundeld om gegevens op een andere manier op te slaan dan op de manieren die we vandaag kennen. Ze lieten zich inspireren door de natuur, waar genetische informatie opgeslagen wordt in het DNA. De onderzoekers ontwikkelden een chemisch proces waarin informatie, zoals een stukje tekst of een QR-code, kan worden opgeslagen in poedervorm.

Het uitlezen van de informatie gebeurt via een analysemethode die in de biochemie wordt toegepast. Op die manier kunnen moleculen voortaan rechtstreeks linken naar een website, een stadsplan of een app. Op termijn zou de poedermethode ook grote hoeveelheden informatie kunnen bevatten, zoals de capaciteit van een USB-stick.

De technologie is interessant omdat de huidige opslagapparatuur in de toekomst niet meer in staat zal zijn om al die informatie bij te houden. Zo zijn er grote hoeveelheid zware metalen nodig om USB-sticks of harde schijven te maken. Servers verbruiken op hun beurt erg veel energie om informatie op te slaan. In de toekomst zal een koffiebekertje poeder volstaan om alle data van het web in op te slaan.

Hoe werkt het?
Data bestaat uit nullen en enen, en die gebruiken de wetenschappers om filmpjes, foto's en andere data om te zetten in chemische moleculen. Die moleculen worden aan elkaar gezet tot een chemisch poeder. Dat poeder kan met uitgelezen apparatuur gelezen worden en kan de data opnieuw herleiden tot de oorspronkelijke data.