Gebeten? Stuur je teek op via de post

Ben je het slachtoffer geworden van een tekenbeet? Dan kan je de verwijderde teek nu gratis met de post opsturen naar het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Die bijzondere oproep doet het WIV om meer te weten te komen over de ziektes die door teken worden overgedragen.

In 2016 werden er op het nationale grondgebied 9700 tekenbeten gerapporteerd. In 74 procent van de gevallen had de melding betrekking op één beet, in 14 procent van de gevallen op twee beten, in 5 procent van de gevallen op drie beten en in 2 procent van de gevallen op vier beten. De meldingen waren talrijker in Vlaanderen (57,5 procent) dan in Wallonië (41,6 procent) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (0,9 procent).

Ziekte van Lyme
Teken kunnen besmet zijn door meerdere ziekteverwekkers, die via een beet kunnen worden overgedragen op de mens, zoals deze die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Het WIV start nu met een nieuwe studie om een duidelijker beeld te krijgen van het voorkomen van die ziekteverwekkers. 

Daarom doet het instituut een bijzondere oproep: tussen 1 april en 31 oktober worden mensen verzocht om na het verwijderen van de vastgebeten teek, ze gratis op te sturen. Er wordt ook gevraagd om online enkele korte vragen te beantwoorden. 

Hoe ga je concreet tewerk? 

  1. verwijder een vastgebeten teek zo snel mogelijk, met een aangepaste tekentang of pincet, zonder op het achterlichaam van de teek te knijpen
  2. kleef de teek (dood of levend) met doorzichtige plakband op een witte briefkaart of een wit blad
  3. Meer informatie over de vragenlijst en naar waar je de teek moet verzenden, vind je hier.