Gaan we terug naar Koude Oorlog?

Voor het eerst sinds de Koude Oorlog trekken opnieuw Belgische grondtroepen naar de Russische grens met Litouwen. Belgische soldaten zullen in Litouwen het transport en de bevoorrading doen van een internationale troepenmacht van de NAVO.

Net zoals tijdens de Koude Oorlog zal de NAVO in vier landen opnieuw militairen plaatsen in de Baltische staten Estland, Letland, Litouwen en Polen. Dat is beslist nadat Rusland Oekraïne is binnengevallen en de Krim heeft geannexeerd.

Vorige week zijn al 56 vrachtwagens, tientallen aanhangwagens en containers vanuit Leopoldsburg per schip vertrokken. In totaal zullen honderd Belgen worden gelegerd in Rukla in Litouwen. Ze zullen er onder Duits bevel samenwerken met troepen uit Nederland, Luxemburg, Noorwegen en Litouwen zelf. 

"Nieuwe oorlog"
Intussen zegt oud-Sovjetleider en Nobelprijswinnaar Michail Gorbatsjov dat "alles erop lijkt dat de wereld zich voorbereidt op een nieuwe oorlog." Hij ziet een "militarisering van de politiek" en spreekt zelfs van een "nieuwe wapenwedloop". Dat schrijft hij in een opiniestuk in TIME.

Volgens Gorbatsjov is het hoognodig om "de vicieuze cirkel te doorbreken". Dat grootmachten het over de gezamenlijke strijd tegen terreur hebben, vindt hij niet genoeg. "De focus moet opnieuw liggen op het voorkomen van oorlog, de wapenwedloop afbouwen en de wapenarsenalen verminderen."