Franse snapchatter geeft uitleg na rellen

De Franse snapchatter ‘Vargasss92’ heeft gisteravond na zijn vrijlating uitleg gegeven over de rellen. Hij kondigde ook aan dat hij opnieuw naar Brussel wil komen, maar dat het dan beter georganiseerd zal zijn.

De Fransman zegt in een filmpje op Snapchat dat alle aanwezigen heel vriendelijk waren, behalve twee of drie mensen die zich tot de politie hebben gericht. Hij verontschuldigt zich bij zijn fans en zegt dat hij “gedegouteerd” is door wat er gebeurd is. “Ik heb zes uur in de wagen gezeten om dan nog eens vijf uur in het politiebureau te zitten. Ik heb meer tijd met de politie doorgebracht dan met jullie”, klinkt het. Hij kondigde verder aan dat hij terug naar Brussel wil komen, maar dan beter georganiseerd en met meer security.

Oproep
Enkele honderden jongeren kwamen gisternamiddag bijeen op het Muntplein in Brussel na een oproep van Vargasss92. Het was niet de eerste keer dat de op sociale media populaire Fransman opriep tot een dergelijke bijeenkomst. In Frankrijk brachten die al veel volk op de been, en leidden die eveneens tot incidenten.

Ook in Brussel ontspoorde de situatie al snel. Zeker één voertuig en verschillende stukken straatmeubilair werden vernield. Bovendien sneuvelden ruiten van bibliotheek Muntpunt. De vandalen bedienden zich daarnaast van hekken die rond de schaatsbaan van kerstmarkt Winterpret stonden.

Arrestaties 
Iets voor 18 uur trok de politie zich terug en keerde de rust weer op het plein. Volgens de informatie van de burgemeester van Brussel mengden relschoppers zich tussen de fans van de Fransman. Hij werd gisteren samen met dertig anderen gearresteerd, maar laat op de avond opnieuw vrijgelaten.

De stad Brussel gaat een klacht met burgerlijke partijstelling indienen tegen de Fransman, Vlaams minister bevoegd voor Brussel Sven Gatz had gisteren al klacht ingediend tegen Vargasss92.