Fossielenkerkhof gevonden voor kust

Voor de kust van Zeebrugge, langs de vaargeul ‘Het Scheur’, is een uniek fossielenkerkhof gevonden met beenderen van lang verdwenen zoogdieren. Het gaat onder meer om resten van walrussen uit de laatste ijstijd en oerwalvissen van veertig miljoen jaar geleden.

Vorige maand startte het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een project met het Vlaamse onderzoeksschip RV Simon Stevin. Onderzoekers gingen op zoek naar fossielen en … vonden die ook.

In de vaargeul vonden ze resten van vijftig tot wel honderd walrussen van zeker 45.000 jaar oud, misschien zelfs ouder. De gaafheid van de botten én het feit dat de onderzoekers zowel overblijfselen van mannetjes, wijfjes als jonge dieren hebben gevonden, wijzen erop dat de botten dateren van tijdens de laatste ijstijd, zo’n 116.000 tot wel 12.000 jaar geleden.

Daarnaast zijn er ook een tiental wervels gevonden van oerwalvissen. Vondsten van resten van die primitieve zeezoogdieren zijn in West-Europa op één hand te tellen. De grootte van de wervels kan zelfs wijzen op een nooit eerder ontdekte soort. De dieren leefden vermoedelijk zo’n veertig miljoen jaar geleden in onze zeeën. 

Nu zullen de onderzoekers gerichte boringen uitvoeringen om preciezer te kunnen bepalen uit welke tijd de vondsten komen.

Door: Nathalie De Bisschop / Foto's: VLIZ