FOD Economie onderzoekt batterijen pedelecs

De FOD Economie onderzoekt of er iets mis is met batterijen van elektrische fietsen, of zogenaamde 'pedelecs'. De aanleiding is een reeks woningbranden die veroorzaakt werden door batterijen die tijdens het opladen vuur vatten. Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil weten of de fietsen, en dus ook de batterijen, voldoen aan de regels van de Europese Unie.

“Het is nog te vroeg voor resultaten’, klinkt het bij de FOD. “We kunnen nu dus ook niet zeggen of er iets mis is met batterijen van elektrische fietsen. We hebben een onderzoek geopend na een reeks woningbranden die veroorzaakt zouden zijn door zo’n batterijen.”

Dodelijk
In totaal gaat het over een vijftal branden vorig jaar: in Oostende, Sint-Michiels, Mechelen, Hooglede en Moorsel. Bij die laatste brand overleed ook een bejaarde man.

Voorzichtigheid
Brandpreventie-adviseur Tim Renders van de brandweer van Leuven ziet een terugkerende trend en vreest dat er iets aan de hand zou kunnen zijn met batterijen van elektrische fietsen.

Toch begint het vaak met zelf voorzichtig te zijn. “Veel te vaak zien we dat mensen hun apparaten, dus ook hun fiets, opladen op plaatsen zonder rookmelder. Als er dan iets foutloopt, wordt je niet op tijd verwittigd en kan de brandhaard al niet meer te controleren zijn.” 

Krachtige batterijen
Ook vindt Renders het belangrijk dat je je fiets niet oplaadt in je vluchtweg en weghoudt van brandbaar materiaal . “Bij een van de branden laadde iemand zijn fiets op in de gang van een appartementsgebouw, onderaan een trap. Zo neem je je eigen ontsnappingsroute af.” 

"Batterijen worden steeds krachtiger, denk maar aan exploderende e-cigarettes of de Samsung Galaxy Note 7. Het is duur zeer belangrijk om je gezond verstand te gebruiken en steeds de gebruiksaanwijzing te lezen", sluit Renders nog af.