Fiscus viseert bedrijfsleiders

De fiscus gaat dit jaar bedrijfsleiders extra controleren. Dat meldt De Tijd. De beroepsonkosten die ze inbrengen, zullen extra onder de loep worden genomen.

De fiscus kondigt jaarlijks via de website aan naar welke groepen er extra aandacht zal gaan. "De bedoeling is het gedrag van mensen en bedrijven aan te passen", legt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën, uit. Op die manier hoopt de fiscus dat de geviseerde groepen hun belastingaangifte - die later dit jaar moet worden ingediend - correct zullen invullen.

Bedrijfsleiders in the picture
Dit jaar richt de fiscus zijn vizier op bedrijfsleiders die hun werkelijke beroepskosten bewijzen, omdat de belastingdienst vastgesteld heeft dat daar vaak misbruiken zijn.

Sommige bedrijfsleiders jagen hun beroepskosten artificieel de hoogte in om hun belastingfactuur te drukken. Net als loontrekkenden kunnen ze kiezen tussen het bewijzen van hun werkelijke beroepskosten of een forfaitaire kostenaftrek. Alleen wie zijn werkelijke beroepskosten inbrengt, loopt extra in de kijker.

Andere groepen waar de fiscus zich dit jaar extra op focust zijn belastingplichtigen die onderhoudsgeld naar het buitenland overschrijven en daarvoor een fiscale aftrek vragen, verhuurders van een woning die door de huurder voor professionele doeleinden wordt gebruikt en mensen en bedrijven die hun belastingaangifte niet indienen.

Foto: archief